Pečivo,  Recepty

Podzimní dýňový kváskový chléb s ořechy a šalvějí

Tenhle podzimní chleba se mi moc povedl. Je krásně nadýchaný a chuť vlašských ořechů a šalvěje se skvěle doplňuje právě s dýní. Dýně navíc dodá chlebu krásnou barvu. A v mé kuchyni je dýně nejoblíbenější podzimní surovina.

Na začátku podzimních plískanic se předzásobím dýněmi všech možných tvarů a chutí. Teď jsem dostala krásné dýně od kamarádky Ivety. Mě samotné bohužel vyrostly jen dýně okrasné. Ale i to je super.

Tento chleba se hodí jak k masu, sýrům, paštice, tak jej můžete klidně namazat máslem a medem nebo džemem.

Potřebujete

kvas

  • 4 lžíce žitného kvásku
  • 150 g žitné celozrnné mouky
  • 150 ml vody

po 12 hodinách

  • 400 g dýňového pyré z oblíbené dýně 
  • 500 g pšeničné chlebové mouky
  • 2 lžičky soli
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 60 ml vody
  • 10 čerstvých lístků šalvěje (nasekaných najemno)

Nejdříve si v míse, ve které chcete zadělávat chleba, připravte kvas. Ten musí zrát 12 hodin na teplém místě. Všechny tři suroviny smíchejte a umíchejte hladkou hmotu. Nádobu, ve které kvas mícháte, zabalte do igelitového sáčku nebo přiklopte víkem. Já chleba zadělávám v nádobě od robota Tefal a přikrývám plastovou poklicí od hrnců Tefal Ingenio, protože na mísu robota krásně pasují.

Po dvanácti hodinách (ideálně založte kvas večer a pečte ráno) přidejte další suroviny. Umíchejte nelepivé těsto, které nechejte hodinu odpočívat v míse.
Těsto z mísy vyklopte na pomoučený vál. Teď přichází na řadu hnětení a vytahování těsta rukama. Dostanete do něj své teplo, ven z něj zbytečný vzduch a těsto krásně propracujete. Až máte pocit, že jste těsto zpracovali, vytahali a prohnětli dost, vytvarujte z něj bochník – kulatý nebo oválný, podle tvaru ošatky, ve které bude kynout.

Celý bochník pomažte trochou bramborového škrobu nebo mouky, aby se těsto nepřilepilo k ošatce. A překlopte bochník do ošatky. Ošatku zavřete do sáčku, ve kterém předtím kynul i kvas. Pro tyto účely používám středně velký sáček do koše.

Teď můžete nechat chléb kynout při pokojové teplotě, asi dvě hodiny. Já už se pravidelně spoléhám pouze na lednicové kynutí. Nechám ošatku několik hodin kynout v lednici.

Troubu si předehřejte na nejvyšší možnou teplotu, ideálně 230 – 250 °C. Na dno trouby dejte plech a do středu trouby také, ten plech, na kterém se bude péct chléb. Až je trouba dokonale předehřátá, vyklopte vykynutý bochník na dřevěné prkýnko nebo jinou podložku, kterou budete sázet chléb do trouby. Na tuto podložku dejte pečící papír a na něj potom chléb.

Rychle otevřete předehřátou troubu, na dno – na plech, nalijte hrnek vody a chléb na pečícím papíru nechejte opatrně sklouznout na vyhřátý plech ve středu trouby. Zavřete a při této teplotě a se zapařením pečte 10 minut.

Po této době troubu otevřete, vyvětrejte a teplotu snižte na 180 °C. Při této teplotě dopékejte 40 minut. Občas můžete chléb postříkat vodou v rozprašovači.

Upečený chléb vyndejte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce. Ideálně několik hodin, až bude úplně studený.

Když chcete vynechat složité postřikování chleba a manipulaci s vodou, vyberte si, jako já, parní troubu AEG. Zvolila jsem si typ AEG SteamPro a od začátku používáním jsem opravdu nadšená. Pečivo je z ní naprosto perfektní. 

#spolupráce

Dobrou chuť přeje Elly.

Zaujalo vás krásné dřevěné prkýnko? Najdete ho v obchodě Krájecí prkna.