Ostatní,  Podzim,  Předkrmy,  Saláty

Pekelně pálivá pečená dýně – podzimní chuťovka

Chladné podzimní počasí přímo svádí k tomu uvařit něco co vás zahřeje svými barvami a rozpálí svou chutí.

7fa1451d64_70211108_o2

Potřebujeme

  • dýni Hokkaido (nebo nějakou jinou jedlou)
  • brambory
  • cibuli
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • skořici
  • chilli
  • řecký jogurt – případně zakysanou smetanu

Postup

Dýni nakrájíme na měsíčky, brambory a cibuli na kousky. Vložíme do zapékací misky, osolíme a polijeme troškou olivového oleje.
V hmoždíři rozdrtíme pepř, sušené chilli papričky a skořici. Pokud nemáte hmoždíř můžete samozřejmě použít všechno koření mleté, není potom ale tak výrazné.
Chilli si dávkujte dle vaší chuti a stupně pálivisti papriček (viz tip níže)
Kořením poprašte zeleninu v misce, promíchejte a dejte péct na 180°C asi 45 minut.
Podávejte horké se studeným dresingem. Ten připravíte jednoduše osolením a opepřením jogurtu či zakysané smetany.
Co se týká množství koření co jsem použila do směsi – Na půl menší dýně, 4 brambory, 1 cibuli jsem použila 4 kuličky pepře, 1 a půl chilli papričky(používám ty s pálivostí kolem 100000 SHU) a čtvrt lžičky mleté skořice.
fc81738249_70211090_o2
A jakže je to s tou pálivostí chilli ?
K měření pálivosti se používá tzv. Scovilleho stupnice, která je pojmenována po Wilburu L. Scovillem, americkém chemikovi, který v roce 1912 zveřejnil metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test. K měření dle tohoto testu je potřebná paprika, voda a cukr. Paprika se smíchá s vodou a cukrem a následně se ochutná. Pokud roztok pálí, naředí se vodou a opět ochutná. Tento proces se opakuje až do stavu, kdy roztok nepálí. Stupeň naředění tak odpovídá příslušnému číslu SHU (kolikrát musí být roztok naředěn, aby kapsaicin nebyl detekován chutí).
Pálivost chilli papriček způsobuje látka capsaicin. Tato látka dráždí  receptory bolesti v ústech, které jsou odpovědné za pocit pálení.
Tabulka  SHU pro různé druhy papriček
Paprička SHU
Sladká paprika 0
Pimento, Pepperoncini 100 – 500
Santa Fe Grande 500 – 1000
Poblano/Ancho 1000 – 1500
Rocotillo 1500 – 2500
Jalapeño 2500 – 5000
Chipotle 5000 – 10,000
Serrano/Manzano/De Arbol 10,000 – 30,000
Cayenne/Tabasco 30,000 – 50,000
Piquin /Chiltepin 50,000 – 100,000
Habanero/Scotch Bonnet/Birds Eye 100,000 – 350,000
Red Savina Habanero 350,000 – 600,000
Naga Jolokia 800,000-1,000,000
Čistý kapsicin 16,000,000

Krásný pálivý podzim ♪ Lenka