Pekelně pálivá pečená dýně – podzimní chuťovka
Chladné podzimní počasí přímo svádí k tomu uvařit něco co vás zahřeje svými barvami a rozpálí svou chutí.
Potřebujeme
- dýni Hokkaido (nebo nějakou jinou jedlou)
- brambory
- cibuli
- olivový olej
- sůl
- pepř
- skořici
- chilli
- řecký jogurt – případně zakysanou smetanu
Postup
Dýni nakrájíme na měsíčky, brambory a cibuli na kousky. Vložíme do zapékací misky, osolíme a polijeme troškou olivového oleje.
V hmoždíři rozdrtíme pepř, sušené chilli papričky a skořici. Pokud nemáte hmoždíř můžete samozřejmě použít všechno koření mleté, není potom ale tak výrazné.
Chilli si dávkujte dle vaší chuti a stupně pálivisti papriček (viz tip níže)
Kořením poprašte zeleninu v misce, promíchejte a dejte péct na 180°C asi 45 minut.
Podávejte horké se studeným dresingem. Ten připravíte jednoduše osolením a opepřením jogurtu či zakysané smetany.
Co se týká množství koření co jsem použila do směsi – Na půl menší dýně, 4 brambory, 1 cibuli jsem použila 4 kuličky pepře, 1 a půl chilli papričky(používám ty s pálivostí kolem 100000 SHU) a čtvrt lžičky mleté skořice.
A jakže je to s tou pálivostí chilli ?
K měření pálivosti se používá tzv. Scovilleho stupnice, která je pojmenována po Wilburu L. Scovillem, americkém chemikovi, který v roce 1912 zveřejnil metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test. K měření dle tohoto testu je potřebná paprika, voda a cukr. Paprika se smíchá s vodou a cukrem a následně se ochutná. Pokud roztok pálí, naředí se vodou a opět ochutná. Tento proces se opakuje až do stavu, kdy roztok nepálí. Stupeň naředění tak odpovídá příslušnému číslu SHU (kolikrát musí být roztok naředěn, aby kapsaicin nebyl detekován chutí).
Pálivost chilli papriček způsobuje látka capsaicin. Tato látka dráždí receptory bolesti v ústech, které jsou odpovědné za pocit pálení.
Tabulka SHU pro různé druhy papriček
Paprička | SHU |
Sladká paprika | 0 |
Pimento, Pepperoncini | 100 – 500 |
Santa Fe Grande | 500 – 1000 |
Poblano/Ancho | 1000 – 1500 |
Rocotillo | 1500 – 2500 |
Jalapeño | 2500 – 5000 |
Chipotle | 5000 – 10,000 |
Serrano/Manzano/De Arbol | 10,000 – 30,000 |
Cayenne/Tabasco | 30,000 – 50,000 |
Piquin /Chiltepin | 50,000 – 100,000 |
Habanero/Scotch Bonnet/Birds Eye | 100,000 – 350,000 |
Red Savina Habanero | 350,000 – 600,000 |
Naga Jolokia | 800,000-1,000,000 |
Čistý kapsicin | 16,000,000 |
Krásný pálivý podzim ♪ Lenka