Ostatní,  Předkrmy,  Recepty

Omelety stokrát jinak

Mám ráda jednoduché recepty, kde se opakuje stejný základ a existuje mnoho obměn.

omeleta1

Základem je dobře zvládnutý recept na omeletu a zbytek už může být, co dům dá nebo co máte rádi.

Kdo neví, jak na správnou omeletu, může si pustit první díl nového seriálu se Zdeňkem Pohlreichem – Vařte jako šéf. Díl zaměřený na jednoduchou věc – vejce. Ale po shlédnutí zjistíte, že i míchaná vajíčka se musí umět uvařit. Omeletu podle Pohlreicha doma děláme už delší dobu. Do té doby jsem nikdy nepátrala po tom, co může být na omeletě zvláštní a jak ji správně připravit. Teď to vím a je opravdu lepší.

Co do ní? Někdy si na pánvi nejdříve osmahnu suroviny, které chci do omelety „zalít“. Jindy si připravím náplň do omelety zvlášť, usmažím čistou omeletu a náplň do ní potom zavřu. Tak dělám většinou objemné zeleninové směsi. Výborně se mi povedla naposledy jednoduchá omeleta s chorizo klobáskou.

  • 2 vejce
  • 1 lžíce smetany
  • sůl a pepř
  • olej a kousek másla na smažení

Vejce si lehce prošleháme vidličkou se smetanou. Dochutíme solí a pepřem. V pánvičce si zahřejeme olej, a připravenou směs na omeletu na něj vylijeme. Lijeme do středu pánvičky a směs se nám rozlije do stran. Rychle si vezmeme obracečku a tou odhrnujeme kraje omelety ke středu. Pánev přitom držíme v ruce a nakláníme tak, aby se nám uvolněné místo na pánvičce opět zalilo neztuhnutými vejci. Opakujeme asi pětkrát, dokud je co rozlévat po pánvičce. Díky tomu je omeleta krásně nadýchaná.

Chorizo omeleta

  • kousek chorizo klobásky
  • 1 šalotka

 

Na rozpálené pánvičce s kapkou oleje osmahneme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme chorizo klobásku a chvilku restujeme. Zalijeme směsí na omeletu a postupujeme stejně jako u základní omelety.

Před podáváním můžeme ještě posypat sýrem.

 

Omeleta se sušeným hovězím a rajčaty

  • 3 sušená rajčata naložená v olivovém oleji 
  • 4 plátky kořeněného sušeného hovězího masa
  • 1 šalotka
  • kousíček goudy
  • zelená petrželová nať

omelety2

Šalotku nakrájíme najemno. Sušená rajčata na malé kousky. Sušené, kořeněné hovězí maso je výborná věc, kterou si nechám v řeznictví nakrájet na tenké plátky a do omelety je dokonalé. Nakrájíme ho na proužky. Šalotku, maso a rajčata zprudka osmahneme na troše oleje. Použijeme olej z naložených rajčat.

Asi po třech minutách zalijeme základem na omeletu, vsypeme nasekanou petrželku a postupujeme stejně jako v základním receptu na omeletu.

Kdo chce, může ještě maličko posypat nastrouhanou goudou.

Dobrou chuť přeje Elly.