fbpx
Dezerty,  Oslavy,  Recepty,  Sezóna,  Vánoce,  Zima

Pečete na Vánoce perníčky? Mám pro vás výborný recept, léty prověřený.

Ty nejlepší vánoční perníčky, které znám. A nejkrásnější…

Peče je moje kamarádka Ivana. Už dlouhé roky podle stejného receptu. Pořád stejně voňavé, měkké, krásné. A navíc je naprosto nádherně zdobí. Jsou to jedny z nejkrásnějších perníčků, které jsem kdy viděla. Líbí se mi její styl a její vášeň pro to, co dělá. Každoročně to u nich před vánočními svátky voní jako v perníkové chaloupce.

Perníčky jsou nejen dobré, ale taky krásné. I když je ozdobíte takto jednoduše.

Ivana své perníčky skladuje v jedné místnosti, do které když otevřete dveře, tak vás ohromí pravá vánoční vůně. A máte chuť se tam zavřít a neotevírat až do Vánoc 🙂

  • 800 g hladké mouky
  • 300 g cukru moučka
  • 1 Hera
  • 3 vejce
  • 4 lžíce medu
  • 1,5 lžičky sody
  • 1 koření do perníku
  • kakao

Všechny suroviny smíchat a vypracovat nelepivé, pevné těsto. Nechat 24 hodin odležet v lednici. Rozválet na velice lehce pomoučeném válu. Výška perníčků záleží na každém. Někdo má rád vyšší, „tlustější“ kousky, jiný tenké. Jen by se měla výška držet u všech kousků stejná, aby byly dobře propečené a nespálené. Vykrajovat tvary, potřít rozšlehaným vajíčkem a upéct.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, zhruba 8 – 10 minut.

Kvalitní bílková poleva je základ pěkného zdobení
  • 1 bílek
  • 150 – 200 g cukru moučka (přesít!)
  • pár kapek citronové šťávy

Suroviny mícháme metličkou v misce. Bude to trvat pět až deset minut. Jak poznáte, že je poleva hotová? Když jí trochu kápnete na perníček, musí brzy zaschnout a nesmí se roztékat. Pokud se vám zdá, že stále nehoustne, přidejte trochu cukru.

Zdobení je nejlepší mikrotenovým sáčkem s ustřihnutým rožkem. Snažte se, aby dírka byla co nejmenší. Můžete použít i speciální, pevnější cukrářské sáčky na zdobení. 

A perníkové koření? Já používám Avokádo…
Jednoduchý stromeček z perníčků zvládnete vyrobit i doma s dětmi