Pečete na Vánoce perníčky? Mám pro vás výborný recept, léty prověřený.
Ty nejlepší vánoční perníčky, které znám. A nejkrásnější…
Peče je moje kamarádka Ivana. Už dlouhé roky podle stejného receptu. Pořád stejně voňavé, měkké, krásné. A navíc je naprosto nádherně zdobí. Jsou to jedny z nejkrásnějších perníčků, které jsem kdy viděla. Líbí se mi její styl a její vášeň pro to, co dělá. Každoročně to u nich před vánočními svátky voní jako v perníkové chaloupce.
Ivana své perníčky skladuje v jedné místnosti, do které když otevřete dveře, tak vás ohromí pravá vánoční vůně. A máte chuť se tam zavřít a neotevírat až do Vánoc 🙂
- 800 g hladké mouky
- 300 g cukru moučka
- 1 Hera
- 3 vejce
- 4 lžíce medu
- 1,5 lžičky sody
- 1 koření do perníku
- kakao
Všechny suroviny smíchat a vypracovat nelepivé, pevné těsto. Nechat 24 hodin odležet v lednici. Rozválet na velice lehce pomoučeném válu. Výška perníčků záleží na každém. Někdo má rád vyšší, „tlustější“ kousky, jiný tenké. Jen by se měla výška držet u všech kousků stejná, aby byly dobře propečené a nespálené. Vykrajovat tvary, potřít rozšlehaným vajíčkem a upéct.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, zhruba 8 – 10 minut.
- 1 bílek
- 150 – 200 g cukru moučka (přesít!)
- pár kapek citronové šťávy
Suroviny mícháme metličkou v misce. Bude to trvat pět až deset minut. Jak poznáte, že je poleva hotová? Když jí trochu kápnete na perníček, musí brzy zaschnout a nesmí se roztékat. Pokud se vám zdá, že stále nehoustne, přidejte trochu cukru.
Zdobení je nejlepší mikrotenovým sáčkem s ustřihnutým rožkem. Snažte se, aby dírka byla co nejmenší. Můžete použít i speciální, pevnější cukrářské sáčky na zdobení.