Hlavní jídla,  Podzim,  Zima

Kohout na víně neboli “coq au vin”

Pokud se vám někde podaří sehnat mladého kohoutka , neváhejte! Tato francouzská klasika rozhodně stojí za to!

DSC_0704

Začalo to tak prostě!  Při prezentaci v práci (zapnutý projektor a pozornost kolegů i obchodních partnerů upřena na plátno) mi píplo ICQ se slovy „ Tu svini musíme zabít , takto to dál už prostě nejde!“  Lehce jsem polkla, profesionálně okno zavřela a pokračovala dál. Kolegům jsem to později vysvětlila a obchodní partneři si aspoň budou myslet že jsem pěkný tvrďák  !

Ono totiž , po dobu taťkovy , téměř měsíční nepřítomnosti se stará o domácnost a veškeré zvířectvo mamka.  No a kohout tak nějak neuznal ,  že se mu naráz změnil „páneček“ a mamku neustále napadal. Ten den pohár trpělivosti přetekl.

S vidinou svátečního oběda s bohyní  jsem tedy rychle zorganizovala svého muže, ve kterém se probudily lovecké pudy. Oprášil vzduchovku zapadlou někde v šatně za krabicemi s kostýmy na pohádkový les. O trošku delší dobu hledal náboje (nebo co že se to do vzduchovky cpe) a vyrazil na lov.

Mě už jen přistál v lednici krásně žluťoučký kohout a těšil se na vyvrcholení svého života.

Rozhodla jsem se mírně upravit recept, podle kterého jsme vařili stejného opeřence na kurzu francouzské kuchyně ve zlínském kulinářském centru Chef.

Výsledek byl skvělý a to je ještě slabé slovo. Prostě úžasný!

Potřebujeme

  • 1 kohouta (použila jsem stehna a prsa, ze zbytku je skvělý vývar)
  • 0,5 l kvalitního červeného vína (použila jsem suché burgundské)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 řapíky řapíkatého celeru
  • 3 lžíce rajčatového pyré , nebo protlaku
  • 1 lžička povidel
  • Sůl, pepř
  • Bylinky: 2 snítky tymiánu, 1 snítka rozmarýny, 2 bobkové listy
  • 250 g uzené slaniny
  • ¼ bulvy celeru
  • 1 petržel
  • 2 mrkve
  • 70 g másla

Kohouta rozdělíme na porce. Stehna na dvě části. Prsa jsem nechala vcelku. Záleží ale na velikosti opeřence.

DSC_0661

Nejlépe je k vaření použít nějaký velký těžký hrnec, který dobře drží teplo. Litiňák se mi tedy jevil jako nejlepší.

Na oleji osmažíme nakrájenou cibulku do sklovata. Přidáme jednotlivé porce masa na necháme krátce osmahnout. Přidáme bylinky, řapíky celeru rozkrojené na větší kusy a zalijeme červeným vínem. Maso musí být ponořené. Pokud nestačilo víno tak přidejte ještě vývar. Osolíme, opepříme. Nakonec dáme rajčatové pyré a povidla . V originál receptu byla rybízová marmeláda, ale tu jsem nemohla najít , použila jsem teda to co jsem měla první po ruce a rozhodně to nebylo na škodu.

DSC_0678

Zakryjeme poklicí a necháme lehce táhnout 2,5-3 hodiny.

Asi 15 minut před koncem varu osmažíme uzenou slaninu nakrájenou na proužky. Slaninku vyndáme z pánve a na tuku který se vysmažil opečeme na kostičky nakrájenou petržel a celer. Vyndáme je a dáme bokem , na pánev přidáme (je-li to třeba) malinko oleje a osmažíme nakrájenou mrkev.

Zeleninu přidáme k dusícímu se kohoutovi. Necháme ještě 10 minut provařit. Maso vyndáme , sporáku přidáme na grádech a omáčku necháme zredukovat do potřebné hustoty. Nakonec zjemníme máslem.

IMG_5620

Podáváme s osmaženou slaninkou,  rustikálním chlebem pain a l´ancienne , na který najdete recept tady , nebo případně se šťouchanýma bramborama hezky doladěnýma cibulkou.

A ještě jedna verze kohouta na víně. Podle slavné kuchařky Julie Child.

DSC_2504

Hodně úspěchů a dobrou chuť přeje Lenka