Dezerty,  Párty,  Podzim,  Testování,  Zima

Hruška – mírně opilá nejen čokoládou

Dnes ráno jsem v místním obchodě objevila náherné, tak akorát zralé hrušky. A o dezertu na nedělní odpoledne bylo rozhodnuto.

IMG_94891

Okamžitě mě totiž naskočilo v hlavě spojení hrušek a čokolády. Co lepšího si přát!

Potřebujeme

  • 4 hrušky
  • 200 g cukru
  • šťáva ze dvou citronů
  • 100 ml hruškového likéru Baron Hildprant
  • 150g čokolády na vaření
  • 150 ml mléka

Postup

Do hrnce nalijeme 1,5 l vody, přidáme cukr a citronovou šťávu a dáme vařit.

Hrušky oloupeme , na efekt necháme stopky. Dole můžeme malinko seříznout aby pak dobře stály na talíři. Přidáme do hrnce a na mírném varu povaříme asi 10 minut. Odstavíme z plotny a hrušky vylovíme děrovanou naběračkou.

Ve vodní lázni. Teda pro Barču a jí podobné – do hrnce dáme na dno vodu a na ten hrnec posadíme misku (skleněnou nebo kovovou – plastu se zkuste vyvarovat! ) a do té horní misky nalijeme mléko a nalámeme čokoládu . Mícháme až se čokoláda rozpustí a s mlékem utvoří úžasnou pololevu.

Připravíme si zápalky , nebo flambovací pistoli a likér.

IMG_9458

Na jeho výběru si dejte skutečně záležet, protože hodně ovlivní výslednou chuť celého dezertu. Já jsem sáhla po úžasném voňavém, ale zároveň řízném destilátu ze zralých hrušek z tradičního lihovaru v Blatné –  Baron Hildprant . Díky dvanáctiměsíčnímu staření v dubových sudech z něj místní lihovarníci dokáží vytvořit neuvěřitelnou lahůdku .

Hrušku na talíři polijeme likérem a zapálíme! Nebojte se vlka nic! Je to jednoduché a efektní.

IMG_9478

Až plamínek dohoří polijeme štědře čokoládou, rozdáváme spolustolovníkům a sklízíme díky.

 

Flambování zdar! ♪ Lenka