Co se nikam nevešlo,  NEVAŘÍME :-)

FoodBlok 2015 – jaká byla konference?

Historicky první FoodBlok – konference nejen pro foodblogery, je za námi. Jak bylo?

food10

O pozvání na konferenci, kterou pořádala Jana Florentýna Zatloukalová ve spolupráci s Janou Chotovou z Popečeníčka a Chefparade, jsem vám už psala. Konference proběhla 21. března v prostorách Chefparade v pražské Holešovické tržnici. Prostory mají samozřejmě omezenou kapacitu, takže vstupenek nebylo moc. A těch, o které jsem moc stála, pro akreditované foodblogery, bylo pouze deset. Jaké byly výhody pro akreditované foodblogery? Čekalo nás, oproti jiným návštěvníkům, setkání s potencionálními partnery našich blogů, speciální workshop o psaní receptů a také soukromé setkání s šéfredaktorkou nakladatelství SmartPress, Adélou Hálkovou.

Záruka toho, že konference bude perfektně připravená, pro mě byla právě osoba Florentýny. Janu znám osobně od dob, kdy mě přišla podpořit při mé účasti v soutěži Masterchef. Je mou velkou inspirací, obdivuji její knížky o vaření a byla to právě ona, která posunula mé focení tím správným směrem. Proto jsem se těšila už na to, že se opět uvidíme osobně.

A když jsem si přečetla připravený program, měla jsem jasno, že tahle sobota bude skutečně skvělá.

food7

Program začínal brzy ráno. Proto jsem pro jistotu vyrazila do Prahy už v pátek. Přece jen to je od nás kus cesty a nechtěla jsem riskovat komplikace a zdržení na naší superrychlé dálnici D1. Vyplatilo se to a mohla jsem tak být na místě včas. V prostorách Chefparade už to hučelo jako v úle. V místnosti se stolečky, která byla mezi přednáškovým sálem a kuchyní, kde probíhaly workshopy, postávali účastníci konference s kávou, welcome drinkem a povídali si. Kdo měl zájem o některý z nabízených workshopů, mohl se zaregistrovat do připravených formulářů. Každý měl možnost vyzkoušet dva workshopy.

Já jsem nakonec dopadla tak, že jsem nešla ani na jeden. Ten první, o který jsem měla velký zájem “Úvod do raw stravy”, vedla Jana Černá (Zásadně zdravě). V době tohoto workshopu však probíhalo naše první jednání s partnery. A byla jsem opravdu ráda, že jsem se zúčastnila.

První nám Ondra představil bezkouřové Lotus grily, příjemná Anička nás seznámila s kuchyňským sortimentem firmy Fiskars a možnost spolupráce představil také tým Zomato. Během dne nám své novinky představilo také Makro, Whirpool a KitchenAid. Až nám chvílemi šla ze všech těch informací a nabídek hlava kolem.

Na další workshop, o který jsem chtěla vyzkoušet, jsem se bohužel šla přihlásit příliš pozdě. O kurz krájení nožem s Pavlem Cónem byl totiž obrovský zájem. Každý by chtěl krájet jako šéfkuchař.

Neúčast na praktické části konference jsem si však vynahradila při přednáškách. Ty jsem viděla téměř všechny a každá z  nich mě moc zaujala.

Nejdříve jsem si poslechla přednášku Tomáše Votruby – Nejlepší foodies účty na Instagramu. Donedávna jste mohli Bohyně potkávat pouze na facebooku, ale potom, co všechno nám Tomáš při přednášce odhalil, poradil a ukázal, už máme aktivní i Instagramový účet. Počet sledujících nám pomalu narůstá a já se snažím fotit své kuchyňské výtvory a hned je na Instagramu sdílet.

food2

Po této přednášce nás přišla poučit a hlavně asi pobavit, nejznámější česká foodblogerka – Veronika Koko Kokešová. Její blog je odlišný právě tím, že obsahuje video recepty na jídla, která Veronika ochutnala v restauraci a rozhodla se je uvařit v domácích podmínkách. Je šikovná, vtipná a milá. Pro zájemce o natáčení video receptů sdělila spoustu zajímavých informací, ale většinu své přednášky věnovala spíš povídání o svém blogu, o jeho historii a budoucnosti.

food3

Přednáška Adély Hálkové, šéfredaktorky z nakladatelství SmartPress, zajímala hlavně zájemce o vydání vlastní kuchařky. Adéla velice podrobně popisovala cestu kuchařky od nápadu až po její realizaci a vydání. Dávala nám dobré rady jak nabídnout náš nápad (pokud nějaký máme), jaké druhy kuchařských knih mají šanci na úspěch a na vydání.

Musím říct, že opět výborná volba přednášející, protože Adéla vyprávěla velice poutavě a hodina s ní utekla jako voda.

food4

Povídání s Adélou potom pokračovalo i na soukromém, uzavřeném workshopu pro akreditované foodblogery. Toho se zúčastnila nejen Adéla, ale také Florentýna. Adéla si nejdříve poslechla povídání o naší práci, o náplni našich blogů a případných nápadech na kuchařku.

Velice užitečnou část tohoto “receptového” workshopu přinesla Florentýna. Cenné rady jak napsat čtivý a praktický recept totiž jen tak někde nenajdete. A Flo má právě se psaním úspěšných receptů velkou zkušenost. Poznali jsme kde děláme chyby a sama za sebe můžu říct, že jsem si rady vzala k srdci a hodně věcí teď dělám jinak.

food6

Když jsem si konečně vyčlenila miniaturní pauzičku na jídlo (protože už mi fakt kručelo v břiše), zkusila jsem se postavit do fronty, která se jako had vinula od přistaveného Chefparade Foodtrucku. Fronta byla pochopitelná, neboť nabídka byla neodolatelná. Jenže čas prchal a já jsem pochopila, že jestli chci stihnout přednášku Báry Rektorové, musím se najíst jinde.

Hlad zahnala grilovaná zelenina a klobásky, které připravoval na svých bezkouřových grilech Ondra z LotusGrill. Mňam!

food5

Tak rychle se trochu najíst a na další přednášku. Když začala přednáška o kvalitě služeb v gastro podnikání, tak jsem chvíli měla obavu, že jsem se na ní objevila omylem. Nechystám se otevírat vlastní podnik (aspoň v dohledné době ne) a přednáška byla právě na toto téma. Jenže Bára mi naprosto učarovala. Další osoba s talentem zaujmout svým vyprávěním, další trefa do černého ze strany pořadatelek. A věci, o kterých Bára ze své praxe povídala, mi přinesly poučení do mého vlastního podnikání, kde sice neprodávám gastroslužby, ale materiál na pletení košíků. Přesto rady jak na zákazníky velice oceňuji a už teď používám. Děkuji!!

Na závěr byla opravdová třešnička na dortu. Darina Křivánková, šéfredaktorka časopisu Gurmet, rozjela své povídání o provozování bytové restaurace Na Faře. Pro všechny zájemce, kteří by si jednou takovou restauraci nerestauraci chtěli otevřít, ale i pro ty, kteří si jen chtěli poslechnout co to vlastně bytová restaurace je a jak to v ní funguje. Opět povídání na hodinu, které uteklo jako voda.

food12

Konec celé konference patřil testování spotřebičů Whirpool a KitchenAid. Akreditované foodblogerky se sešly v místnosti, kde společně pekly a povídaly si. Podle mého příjemný závěr hezkého dne, proložený ještě dalším setkáním s partnery.

food13

Z konference jsem si odnášela nejen spoustu zážitků a velice zajímavých informací, ale také mnoho dárků od sponzorů a partnerů celé akce.

Chtěla bych moc poděkovat Florentýně i Janě Ch. za vyvedenou akci, ze které jsem byla opravdu nadšená. Už teď se těším na pokračování, kterého se snad budu moci zúčastnit. Protože pro nás, milovníky dobrého jídla, takových akcí není nikdy dost. Už jen to, že se dostanete mezi stejně “postižené” lidi, kteří jídlo nejdříve fotí, pak sdílí a až následně si na něm pochutnají, je příjemná změna. Setkat se s profíky, kteří se s vámi rozdělí o své zkušenosti, je také k nezaplacení.

Další informace o akci FoodBlok 2015 najdete na oficiálním webu TADY a v mém minulém článku TADY.