fbpx
Pečivo,  Recepty

Dokonalé slané houstičky

DSC_3164

Z vykynutého těsta můžete tvarovat buď uzlíky jako já, nebo klidně pletýnky či jiné tvary. I rohlíky. Kdo co chce.

Potřeme je vajíčkem a posypeme hrubou solí, mákem, sezamem, kmínem. Jak má kdo rád.

Potřebujeme

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/2 kostky droždí (cca 20 g)
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžičky soli
  • špetka cukru
  • 1 vejce na potření
  • hrubá sůl, kmín, mák, semínka na posypání

Postup

Do vlažného mléka vsypeme asi lžičku cukru a lžíci hladké mouky. Dobře promícháme. Nadrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Použít ho můžeme v okamžiku, kdy z droždí vzniknou na povrchu velké bubliny.

V míse nebo robotu smícháme všechny suroviny, včetně kvásku. Podle potřeby můžeme přidat mouku nebo mléko. Ideální na zadělávání je domácí pekárna nebo kvalitní robot. Já používám ETA Gratus Maxipasta a s těstem si poradí na jedničku.

Těsto přikryjeme potravinářskou folií a ještě překryjeme utěrkou. Necháme asi hodinku kynout.

DSC_3143

Z vykynutého těsta oddělujeme kousky, velké podle toho, jak velké chceme výsledné pečivo. A motáme tvary. Skládáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a zase necháme ještě půl hodinky až hodinku kynout na plechu.

Potřeme vajíčkem rozšlehaným s trošičkou vody a posypeme čím je nám libo.

DSC_3161

Pečeme na 230 °C, asi 10 až 12 minut. Já používám u své parní trouby Electrolux program s párou. Houstičky jsou tak mnohem vláčnejší.