Hlavní jídla,  Jaro,  Léto,  Nezařazené,  Podzim,  Zima

Dokonalé kuře pečené, solí napíchané

Co vidíš? Kuře! Tak vidíš….

IMG_0739

Obyčejné pečené kuře – u nás jedno z nejoblíbenějších jídel. To bych ale nebyla já abych nekoumala jako ho mít prostě ještě lepší! A tak jsem objevila technicko-kulinářský génia, bývalého technologického ředitele firmy Microsoft  Nathana Myhrvolda.

A díky němu vám přináším tento recept – zatím nejdokonalejší úpravu pečeného kuřete, kterou jsem vyzkoušela.
Za tímto nápadem nestojí nikdo jiný ne.
Nelekejte se tedy jehly nic a vyzkoušejte. Křupavá kůže schovávající nádherně měkké a šťavnaté maso stojí za troch námahy navíc!

Potřebujeme

  • kuře o váze 1,5 – 2 kg
  • 200 ml vody
  • 12 g soli
  • máslo
  • bylinky a koření podle chuti
  • Kromě toho injekční stříkačku s velkou jehlou

Postup

S přípravou začneme den předem. Ve 200ml vody rozmícháme důkladně 12 g soli .
Kuřeti se musíme dostat pod kůži 🙂 Směs nabereme do injekční stříkačky a vstřikujeme přímo do masa.

IMG_0666

Nejvíce pozornosti si zaslouží prsíčka, která jsou nejsušší. Tady jsem dala do každého dvě dávky ze stříkačky. Na obrázku je vidět jedno prso po aplikaci a druhé před 😀 ( to je jako popisovat plastickou operaci 🙂 🙂 )

IMG_0682

Poté kuře zavřeme do krabičky a šoupneme do ledničky na 12- 24 hodin.

Druhý den vytáhneme z lednice a krabičkou. Šoupneme na pekáč, poklademe plátky másla, okořeníme dle toho co nám chutná – já tady použila- různé druhy pepře, česnek. A čerstvé bylinky šalvěj a petržel. Už nesolíme!

Zkoušela jsem dvě varianty nálevu – do jednoho kuřete jsem aplikovala jen solný roztok a do druhého solný roztok ve kterém jsem 4 hodiny louhovala rozmačkaný česnek – ten jsem pak zcedila a použila roztok stejně jako u předešlého kuřete.

Na pekáčku jsem si “česnekové” označila kouskem česneku abych je rozeznala – nebylo to ale potřeba – rozeznat šly po upečení na první ovonění a ochutnání.

IMG_0693

Tak a šup s nimi do trouby. Pekla jsem na 170°C asi 50 minut zakryté a poté dalších 15 minut s použitím grilu na získání křupavé kůžičky

IMG_0696A tady už je krasavec po vytažení z trouby. Bohužel se mě nepodařilo vyfotit na talíři. Pohybovalo se tu v dobu servírování velké množství strávníků a zdržovat s focením by prostě neprošlo. Tak aspoň takto

IMG_0739

Určitě tuto úpravu vyzkoušejte – budete překvapeni jaký efekt dokáže voda a sůl.
Klasickým receptům v moderním podání třikrát hurá!

♪ Lenka