Creme de Cassis – rybízový likér neboli rybízák
Otázka co jen budu s tím černým rybízem dělat mě trápí každý rok.
Holkám totiž nechutná a péct z něj něco jen pro sebe to fakt raději ne. Pak jsme si vzpomněla na Hercule Poirota a likér Creme de cassis, který měl ve velké oblibě. Rychle jsem zapátrala na internetu po receptu a likér je na světě! A jak je dobrý!
Potřebujeme
- 1 kg černého rybízu
- 1 lahev kvalitního červeného vína
- na 1l tekutiny:
- 800 g cukru
- 400 ml vodky
- 100 ml rumu
Postup
Omytý rybíz rozmačkáme a zalijeme vínem. Necháme ho 24 hodin v chladu odpočívat. Potom přecedíme. K cezení jsem použila silonové punčochy, ustříhla jsem jednu „nohu“ a připevnila pro jistotu na síto. Směs nechejte překapat a pak mírně vymačkejte.
Tekutinu odměřte a pak dle toho kolik naměříte odvažte cukr. Dejte do vyššího hrnce a nechejte tekutinu spolu s cukrem přejít varem. Po vychladnutí vmíchejte lihoviny a naplňte do lahví.
Zrovna večer jsem si ještě udělala kir. Více o něm najdete tady.
Můžete si vyrobit i Kir royale, který vznikne smícháním likéru a šumivého vína , nebo pravého šampaňského chcete- li.
V každém případě Kir je nesmírně velká dobrota, kterou jsem vyrobila jednoduchým smícháním malého panáka rybízového likéru a dobře vychlazeného bílého vína. Zvu vás na skleničku.
Na zdraví!