fbpx
Jaro,  Nápoj,  Recepty,  Sezóna,  Testování

Chutná i pomáhá. To je sirup z květů černého bezu

Bezinkový sirup vaří moje maminka od pradávna. Já ho mám ráda hlavně v době, kdy začnou naše děti pokašlávat, protože květy černého bezu jsou bezkonkurenčně nejlepší lék na kašel, co znám. Proti kašli vaříme čaj ze sušených květů nebo používáme právě sirup.

Kromě toho jsem si bezový sirup oblíbila do skvělého letního drinku, který se jmenuje Hugo.

A protože mi tady přistálo SOS od několika čtenářek, že jak dělám bezinkový sirup já, tady je náš recept.

Potřebujete

  • 2 l vody
  • 30 květů černého bezu
  • 2 citrony
  • 1,5 – 2 kg cukru krupice nebo krystal
  • 2 balení Sirupfix Dr.Oetker

Všechnu vodu přiveďte k varu a nechejte vychladnout. Dejte do ní bezinkové květy, které jste chvilku nechali rozložené na stole nebo na podlaze, aby z nich vylezli všichni broučci a jiní hmyzí obyvatelé.

Citrony omyjte důkladně pod horkou vodou a nakrájejte na plátky. Vyberte z nich pecky.

Sirupfix smíchejte s cukrem. Květy, Sirupfix s cukrem a plátky citronů dejte do svařené a vychlazené vody. Celou směs nechejte 24 hodin stát na chladném místě. V horku ideálně v chladničce.

Přeceďte, ideálně přes plátno. Přiveďte k varu, ihned stáhněte teplotu a povařte při mírné teplotě asi 10 minut.

Horký sirup slijte do sterilních lahví a nechejte asi půl hodiny naležato. Skladujte v chladnu. Kdo chce, může důkladně zavíčkované lahve ještě zavařit a potom mu sirup vydrží déle.

A co že je to ten…

HUGO?

  • 100 ml prosecca
  • 80 ml perlivé vody
  • 2 cl bezinkového sirupu
  • pár lístků máty
  • 1 limeta
  • led

Limetu rozkrojte na polovinu. Šťávu z jedné poloviny dejte do sklenice. Přidejte mátu, kterou můžete předtím trochu rozmělnit v hmoždíři, aby dodala nápoji co nejvíce chuti i vůně.

Přidejte bezinkový sirup, prosecco a led. Led může být rozdrcený nebo celé kostky. Dolijte vodou.

Ozdobte snítkou máty a limetkou.

Krásné léto přeje Elly a Dr.Oetker.

Článek vznikl ve spolupráci s magazínem Žena-in.cz a značkou Dr.Oetker.