fbpx
Dezerty,  Jedlé dárky,  Oslavy,  Recepty

Charlotta s tvarohem a lesním ovocem

Charlotta je osvěžující dezert s ovocem a cukrářskými piškoty. Ideální na teplé dny.

20150502_134854 (1)

Dezert, který vypadá úplně královsky, ale přitom je jednoduchý a jeho příprava je rychlá. Úžasné je, že může být pokaždé trochu jiný. Ovoce přizpůsobíte sezoně, tvaroh můžete vyměnit za mascarpone nebo šlehačku. Tyhle variabilní dezerty jsou prostě dokonalé.

Třešničkou na dortu je nejen ovoce, které navrstvíte na krém, ale i ozdobná mašle, kterou celé své dílo převážete. Není to úžasný dárek na narozeniny nebo k výročí?

Já jsem tvarohovou Charlottu připravovala pro kamarády, kteří slavili narozeniny. Použila jsem nízkotučný tvaroh a mraženou směs lesního ovoce z Lidlu, kterou mám moc ráda nejen do dezertů, ale i do smoothie.

Recept je připravený na rozevírací dortovou formu o průměru 22 cm. Pokud bude maličko větší, tak vám ještě vyjdou cukrářské piškoty. Kdo má formu velkou, okolo 26 cm, potřebuje už asi jeden a půl balíčku cukrářských piškotů.

20150502_134825

Potřebujeme

  • 1 balení cukrářský piškotů (200 g)
  • 5 vaniček tvarohu (5 x 250 g – nízkotučný Pilos z Lidlu)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 sáček jedlé želatiny v prášku (Castello z Lidlu)
  • cukr moučka podle chuti
  • mražená směs lesního ovoce nebo čerstvé jahody
  • dvě až tři hrsti klasických dětských piškotů

Postup

Cukrářské piškoty si vybalte a připravte na talíř. Budete potřebovat všechny dostupné ruce, takže nebude prostor pro otevírání sáčku. Používám cukrářské piškoty Tastino z Lidlu, protože vycházejí dobře cenově a jsou moc chutné.

DSC_5387

Všechen tvaroh dejte do robota se šlehacím nástavce. Dochuťte cukrem a vyšlehejte do hladkého krému. Množství cukru záleží na vaší chuti. Přidejte také ovoce, stačí necelých 100 g. A opět šlehejte. Ovoce se částečně rozpadne a krásně obarví krém.

V menším hrnci si přiveďte k varu celou smetanu. Odstavte z plotny a nasypejte do hrnce celý sáček želatiny. Metličkou důkladně prošlehejte, aby ve směsi nebyly hrudky.

Za stálého pomalého šlehání přilévejte smetanu se želatinou do tvarohové směsi. Opět zvyšte otáčky a důkladně směs prošlehejte.

Na dno rozevírací dortové formy vystřihněte kruh z pečícího papíru. Ten vyskládejte kulatými dětskými piškoty, ale ne až do krajů, tam budou opřené dlouhé cukrářské piškoty.

DSC_5390

Dlouhé cukrářské piškoty budou pravděpodobně přesahovat formu, to však vůbec nevadí. Aby se vám dlouhé piškoty nekácely, tak je kolem formy skládejte asi po čtyřech, pěti a vždycky k nim plácněte pár lžic krému, které piškoty na boku formy přichytí. Tak pokračujte kolem celé formy.

DSC_5392

Není kam spěchat, pracujte opatrně, aby vám cukrářské piškoty nepopadaly. Až budou piškoty po celém obvodu formy, můžete do ní opatrně vyklopit i zbytek krému, který na povrchu uhladíte.

Do krému naskládejte a jemně zatlačte ovoce. Dejte na několik hodin do lednice. Ideálně až do druhého dne. Pokud použijete zmrazené ovoce, tak je důležité ho nechat pořádně rozmrznout a nechat důkladně okapat v cedníku.

11182760_931772893520012_4413633940896351729_o

Před podáváním povrch pocukrujte moučkovým cukrem. Krájejte velice opatrně, ostrým velkým nožem, který před každým zakrojením namočte do horké vody a otřete.