Hlavní jídla,  Recepty

Asijská pánev s masem a křupavými křepelčími vajíčky

IMG_5543
Asijská kuchyně mě baví. Nejsem na ni žádný odborník, většinou lovím info všude možně po internetu a nejvíce od mé oblíbené Kamu (juchuu, na narozeniny jsem dostala její Nejbarevnější kuchařku). A taky si ráda jen tak hraji s asijskými surovinami, asijskými vůněmi a vymýšlím si takové variace na asijskou kuchyni, že si občas připadám jak Babica 😀
Vařit s asijskou inspirací znamená vařit barevně a chuťově intenzivně. Nesmí chybět zelenina a pikantní chuť. Větší či menší, podle toho pro koho vaříte. Navíc není vaření náročné na čas.
IMG_5541
Pro dnešní recept jsem si čas dokonce ušetřila ještě více. Měla jsem těstoviny od minulého oběda, klasické fleky. Já vím, ty moc asijské nejsou 🙂 Ale já jsem úsporná kuchařka. Takže jsem je použila a dál jela podle receptu, který vám dnes nabízím.

Co dělat, když chcete vařit asijskou kuchyni?

Zásobte se zajímavými omáčkami a chuťovými přísadami, které seženete třeba ve vietnamských obchodech nebo tržnicích. I velké supermarkety mají koutky s exotickou kuchyní a tady seženete také velice chutné suroviny. Určitě si nezapomeňte koupit kvalitní sójovou omáčku, další pikantní omáčky, ať už je to chilli sladko kyselá nebo třeba hodně řízná sriracha. Tuto chilli omáčku vybírejte pečlivě, ta nejlepší má na sobě bílý obrázek kohouta.

Důležitý je i výběr nudlí. Můžete si vybrat vaječnou nebo bezvaječnou variantu. Nudle bývají slisované v úhledných kostičkách a většinou je stačí zalít horkou vodou a nechat chvíli odstát. Nemusíte je ani vařit. Můžete koupit také velice chutné rýžové nudle. Jejich použitím se celé jídlo stane bezlepkovým. Záleží na vás, jestli zvolíte tenké vlasové, trošku širší nebo široké nudle. 

IMG_5538

Potřebujeme

  • 1 balení nudlí (můžou být i široké, nejen tenké, rýžové, bezvaječné…)
  • 400 g mletého masa (směs vepřové a hovězí)
  • 8 křepelčích vajíček
  • 100 g žampionů
  • 3 stonky jarní cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • kousek zázvoru (asi 2 x 2 cm)
  • sůl
  • černý pepř
  • sójová omáčka
  • sriracha

Nudle si připravte podle návodu na obalu. Většinou je stačí dát do velkého hrnce, zalít vroucí vodou a nechat pod pokličkou změknout. Vodu nezapomeňte osolit!

Mezitím si připravte další suroviny. Jarní cibulku, česnek i zázvor si nakrájejte na tenké plátky. Jarní cibulka vypadá moc hezky, když ji nakrájíte na dlouhé šikmé plátky. Žampiony nakrájejte na malé tenké kousky.

Křepelčí vajíčka dejte do studené vody, vařit na plotnu. Od doby, kdy voda začne vařit, stopněte 90 sekund. Potom vodu ihned slijte. V této fázi trochu (dost) zatřepu hrncem, aby skořápky popraskaly. A ihned zalijte studenou vodou. Nechejte vychladnout.

V obrovské pánvi (wok ideálně) si rozehřejte olej a opečte na něm bílé části jarní cibule, zázvor a česnek. Po chvilce (asi tak tři, čtyři minutky) přidejte žampiony a nakonec maso. Osolte, opepřete a opečte. Dokud maso neztmavne.

Ochuťte připravenými omáčkami. Kombinaci chutí si časem každý vyladí sám. My dáváme dvě lžíce sójové omáčky a jednu lžící chilli omáčky. Podle aktuálního stavu zásob dáváme také trochu ústřicové omáčky a sladkokyselou chilli omáčku.

Přidejte do pánve scezené nudle a ještě společně prohřejte. Úplně nakonec vmíchejte zelené části jarní cibule.

Na pánvičku nalijte větší množství slunečnicového oleje. Na něm ze všech stran osmahněte křepelčí vajíčka. Pěkně dokřupava.

IMG_5544

Nudle s masem naservírujte do misek a nahoru ozdobte křepelčími vajíčky.

Náš tip: Já jsem použila místo nudlí bezvaječné fleky. Můžete taky 🙂

Dobrou chuť přeje Elly.