fbpx
Hlavní jídla,  Recepty,  Testování

Netradiční štědrovečerní menu: Štika v mandlovém těstíčku

Když jsem se stěhovala před mnoha lety do mé vlastní domácnosti, tak jsem měla v plánu nedodržovat žádné tradice při štědrovečerním menu. Žádný smažený kapr, žádný nudný bramborový salát. Asi dva roky po sobě jsme tak kouzlili lososové kreace a zajímavé přílohy. Poté jsme se na mnoho let vrátili k rodinné tradici, kterou jsem nechtěla ani vidět 🙂

Letos mám po letech chuť naše menu trochu obměnit a tak zkouším už teď, co by nám mohlo chutnat. Jeden recept je opravdu top a tak se o něj s vámi rozdělím. Snad inspiruji někoho, kdo letos, stejně jako my, chce něco méně tradičního.

Inspirací na sváteční menu mi byly výrobky Nowaco, které jsme testovali s magazínem Žena-in.cz. Jejich ryby mám v mrazáku pořád v zásobě, protože ryby milujeme celá rodina. A v případě Nowaco mražených výrobků jsem si vždycky jistá kvalitou.

Pojďme tedy ke štědrovečerní hostině. Použila jsem filety z mořské štiky, které patří k našim nejoblíbenějším. Výborné však budou tresčí svíčkové. Že nevíte o co jde? Jde o krásné, stejnoměrné kousky ze hřbetů tresek, které se loví ve vodách Barentsova moře. Hezky vypadají a moc dobře chutnají.

Potřebujete

na těstíčko

  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vrchovaté lžíce jemně mletých loupaných mandlí
  • 1 lžíce najemno nasekané zelené petrželky
  • 1 – 2 lžíce pohankové mouky

na dip

  • 150 g bílého jogurtu Valašské Meziříčí
  • 4 lžíce medové hořčice Avokádo

Filety vyndejte z mrazáku a nechejte rozmrazit. Ochuťte je z obou stran solí a pepřem.

Připravte si mandlové těstíčko. V hlubokém větším talíři vyšlehejte vidličkou vajíčka. Ochuťte solí, přidejte mleté mandle, najemno nasekanou petrželku a pohankovou mouku. Nejprve jednu lžíci a tu druhou přidáte podle hustoty těstíčka. Promíchejte vidličkou, až vznikne těstíčko bez hrudek.

Do těstíčka namáčejte štiku a smažte na přepuštěném másle.

Podávejte s netradičním bramborovým salátem. Jakým? To si přečtete v dalším článku…

Krásné Vánoce přeje Elly.