fbpx
Hlavní jídla,  Pečivo,  Recepty

Slaný trhaný koláč s medvědím česnekem

Těšili jste se, stejně jako já, až medvědí česnek vystrčí první lístky ze země? Utíkejte do lesa a užijte si jeho krátkou sezonu. Na to, jak je dobrý, tak je k dispozici jen po velmi krátkou dobu. Ale možná je to dobře. Kdyby byl v lese celý rok, možná by nám zevšedněl a nechutnal by tak dobře.

Navíc si můžete na zimu udělat zásobu pesta, medvědí česnek zamrazit nebo usušit. Já dělám pesto, které mi vydrží celý rok až do další sezony, pěkně v lednici. Jenže to není ono. Na čerstvý medvědí česnek svou chutí a kvalitou prostě nedosáhne. Snažím se proto užít sezonu a tak je medvědí česnek na talíři jak nejčastěji to jde.

Dnešní koláč jsem pekla pro značku Hera a web Pečení je radost

Těsto

  • 300 g brambor
  • 600 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 50 g Hery máslová příchuť
  • 1 lžička soli

Náplň

  • 1 – 2 hrnky nadrobno nasekaného medvědího česneku
  • 150 g čedaru
  • 1 šalotka
  • 50 g Hery máslová příchuť

 

Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do neosolené vody. Vařte je úplně doměkka. Po uvaření si uchovejte 100 ml horké vody z brambor a zbytek sceďte.

Brambory nechejte trochu vychladnout a rozmixujte najemno. Vodu z brambor nechejte chvíli vychladnout, až bude teplá jen tak, jak teplé bývá mléko, když dáváte vykynout droždí. Tedy jen trochu vlažná. Dejte do ní cukr a rozdrobte droždí. Až se na povrchu udělají bubliny, je kvásek hotový.

Do mísy dejte rozmixované brambory, 150 g mouky a kvásek s vodou z brambor. Promíchejte a nechejte dvacet minut kynout. Poté přidejte vejce, zbytek mouky, sůl a měkkou Heru. Vypracujte měkké, nelepivé těsto. Může se stát, že těsto bude trochu lepit. Potom použijte více mouky.

Nechejte kynout hodinu na teplém místě, pod utěrkou. Těsto krásně zvětší svůj objem a bude nadýchané, plné bublinek.

Ke konci kynutí si připravte náplň.

Medvědí česnek nasekejte nadrobno. Čedar nastrouhejte najemno. Šalotku nakrájejte na drobné kousky. Rozpusťte si Heru.

Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte na obdelník o velikosti cca 35 x 45 cm. Ten potřete rozpuštěnou Herou. Posypejte medvědím česnekem, šalotkou a nastrouhaným čedarem.

Podélně rozpulte obdelník na dvě části.

Každou smotejte do rolády, směrem ke středu, tedy k vytvořenému řezu.

Z každé rolády krájejte kousky široké asi 6 cm.

Připravenou kulatou formu vymažte kouskem Hery. Každý kousek odkrojený z rolády pěkně začistěte. A to tak, jako když děláte plněné Honzovy buchty. Uzavřete těstem obě řezné strany.

Vzniknou vám hezké bochánky. Ty ze všech stran potřete rozpuštěnou Herou, která vám zbyla z potírání těsta.

Skládejte bochánky do kulaté formy, pěkně jeden vedle druhého. Až jsou všechny na místě, potřete povrch zbylou rozpuštěnou Herou.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C, 25 minut.

Náš tip: Tyto slané kousky chutnají výborně samotné, ale jsou také skvělou přílohou třeba k jarní vajíčkové pomazánce s medvědím česnekem.

Dobrou chuť přeje Elly a Pečení je radost.

 

Slaný trhaný koláč s medvědím česnekem
Recipe Type: Slané pečení
Author: Elly
Ingredients
  • TĚSTO
  • 300 g brambor
  • 600 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 50 g Hery máslová příchuť
  • 1 lžička soli
  • NÁPLŇ
  • 1 – 2 hrnky nadrobno nasekaného medvědího česneku
  • 150 g čedaru
  • 1 šalotka
  • 50 g Hery máslová příchuť
Instructions
  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do neosolené vody. Vařte je úplně doměkka. Po uvaření si uchovejte 100 ml horké vody z brambor a zbytek sceďte.
  2. Brambory nechejte trochu vychladnout a rozmixujte najemno. Vodu z brambor nechejte chvíli vychladnout, až bude teplá jen tak, jak teplé bývá mléko, když dáváte vykynout droždí. Tedy jen trochu vlažná. Dejte do ní cukr a rozdrobte droždí. Až se na povrchu udělají bubliny, je kvásek hotový.
  3. Do mísy dejte rozmixované brambory, 150 g mouky a kvásek s vodou z brambor. Promíchejte a nechejte dvacet minut kynout. Poté přidejte vejce, zbytek mouky, sůl a měkkou Heru. Vypracujte měkké, nelepivé těsto. Může se stát, že těsto bude trochu lepit. Potom použijte více mouky.
  4. Nechejte kynout hodinu na teplém místě, pod utěrkou.
  5. Ke konci kynutí si připravte náplň.
  6. Medvědí česnek nasekejte nadrobno. Čedar nastrouhejte najemno. Šalotku nakrájejte na drobné kousky. Rozpusťte si Heru.
  7. Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte na obdelník o velikosti cca 35 x 45 cm. Ten potřete rozpuštěnou Herou. Posypejte medvědím česnekem, šalotkou a nastrouhaným čedarem. Podélně rozpulte obdelník na dvě části. Každou smotejte do rolády, směrem ke středu, tedy k vytvořenému řezu.
  8. Z každé rolády krájejte kousky široké asi 6 cm.
  9. Připravenou kulatou formu vymažte kouskem Hery. Každý kousek odkrojený z rolády pěkně začistěte. A to tak, jako když děláte plněné Honzovy buchty. Uzavřete těstem obě řezné strany. Vzniknou vám hezké bochánky. Ty ze všech stran potřete rozpuštěnou Herou, která vám zbyla z potírání těsta.
  10. Skládejte bochánky do kulaté formy, pěkně jeden vedle druhého. Až jsou všechny na místě, potřete povrch zbylou rozpuštěnou Herou.
  11. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C, 25 minut.
  12. Náš tip: Tyto slané kousky chutnají výborně samotné, ale jsou také skvělou přílohou třeba k jarní vajíčkové pomazánce s medvědím česnekem.