
Houbová omáčka s vajíčkem a karlovarským knedlíkem
Jak já se vždycky těším na podzim a sbírání hub. Máte to stejně? Miluju chodit po lese, čistit si hlavu a donést si domů snídani, oběd i večeři. Miluju vařit s houbami. Miluju houby jíst. Jedním z top jídel na našem houbovém jídelníčku je houbová omáčka. Vždycky s vajíčkem. Vždycky s knedlíkem.
Houbová omáčka
- 500 g lesních hub (nejraději mám babky, klouzky, praváky, kozáky, lišky)
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř
- drcený kmín
- 500 ml Čerstvé smetany z Valašska ke šlehání
- 150 ml vody
V dostatečně velkém hrnci zahřejte sádlo a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte na kousky nakrájené houby.
Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Promíchejte a opékejte na mírnou teplotu. Houby pustí trochu vody, hlídejte si je. Když se nebudou připalovat, nemusíte ze začátku přidávat vodu. Až houby pěkně ztmavnou, zasypejte je moukou, promíchejte a zalijte vodou. Zvolna vařte 15 minut. Podle potřeby můžete přidat ještě trochu vody. Poté přidejte smetanu ke šlehání. Vařte dalších 5 minut, na velice mírnou teplotu.
Nezapomínejte míchat a ochutnávat. Podle chuti můžete doladit solí, pepřem, kmínem.
Podávejte s vařenými vejci a karlovarským knedlíkem. Pokud máte dost hub, můžete jich pár nakrájet na plátky, opéct na trošce sádla, jemně osolit a dozdobit jimi omáčku.
Karlovarský knedlík
- 150 g toastového chleba
- 250 ml Čerstvého mléka z Valašska polotučného
- 2 vejce
- 50 g másla
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- hrst nasekané petrželky
- máslo na vymazání fólie
Toastový chléb dejte opéct do toustovače, až pěkně zhnědne. Nakrájejte na malé kostičky.
V míse rozšlehejte vejce s mlékem, přidejte rozpuštěné máslo, špetku soli a muškátového oříšku. Do této směsi přidejte nakrájené pečivo a nasekanou petrželku. Vše důkladně promíchejte, aby se pečivo namočilo a směs byla rovnoměrně rozprostřená. Nechejte chvíli odležet, aby pečivo nasáklo vlhkost.
Na pracovní plochu rozložte potravinovou fólii a potřete ji máslem, aby se těsto nelepilo. Směs rovnoměrně rozprostřete na fólii a vytvarujte válec. Fólii pevně zabalte a konce zauzlujte, aby se knedlík při vaření nerozbalil.
Připravený válec vložte do vroucí osolené vody a vařte zhruba 20-25 minut. Knedlík by měl být pevný, ale ne příliš tuhý.
Po uvaření knedlík vyjměte z vody, nechejte chvíli odpočinout a poté vybalte z fólie. Nakrájejte na plátky a podávejte jako přílohu k houbové omáčce.

Recept vznikl ve spolupráci s Mlékárnou Valašské Meziříčí.
