fbpx
Dezerty,  Grilování,  Jaro,  Jedlé dárky,  Léto,  Párty

Zmrzlina ze slaného karamelu

Krém ze slaného karamelu je jeden z našich nejoblíbenějších a když jsme hlasovali jak se rozloučit s letní zmrzlinovou sezonou, tak jsem nemohla jinak než zkusit přetvořit krém do mraženého skupenství 🙂

IMG_7588

Potřebujeme

  • 450 ml plnotučného mléka
  • 250 g cukru krupice
  • 1 lžíce másla
  • 4 žloutky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany
  • vanilkový extrakt
  • 1,5 lžičky mořské soli
  • kvalitní želé kostky k servírování

Postup

Rozpustíme cukr na karamel, za stálého míchání přidáme máslo a po trochách přilijeme horké mléko. Necháme karamel úplně rozpustit.

Mezitím rozmícháme žloutky s moukou a solí. Do žloutkové směsi přilejeme trochu horkého mléka , rozšleháme a poté vlijeme zpět do karamelového mléka. Za stálého promíchávání metličkou vaříme dokud nemá směs konzistenci řidšího pudingu.

Odstavíme z plotny,přidáme vanilkový extrakt a smetanu a necháme úplně vychladnout.

Směs vlejeme do zmrzlinovače, nebo dáme do mrazničky. Pokud nepoužijete zmrzlinovač co nejčastěji v průběhu mražení promíchávejte směs v mrazničce metličkou.

Při podávání je skvělé do zmrzliny přidat kvalitní ovocné želé. Já jsem začala „ujíždět“ na  želé Leone – nejsou v něm žádné umělé barviva a jíst je jako kousnout do koncentrovaného ovoce.

Užijte si poslední sluníčkové dny Lenka.