fbpx
Dezerty,  Podzim,  Recepty,  Sezóna

Podzimní dýňové cupcaky s krémem z mascarpone

DSC_8904

Recepty, které jako jednu ze surovin obsahují dýni, jsou u nás oblíbené. Máme rádi dýni ve slané i sladké podobě. Třeba tenhle recept na cupcaky, který u nás zabodoval a zdomácněl. Těsto je dokonalé také díky nasekané čokoládě a vše završí jemný našlehaný krém. Základem těsta je najemno rozmixovaná uvařená nebo upečená dýně. Použila jsem dýni máslovou, ale výborná bude i Hokkaido, nebo jiná oblíbená dýně.

Namísto cukru krupice používám cukr z prodejny Marks&Spencers. Český název pro něj neexistuje, ale na sáčku je nápis „caster sugar“. Je to vlastně velice jemný cukr, jemnější než cukr krupice, který se velice rychle a dobře rozpouští. Když ho vyšleháte s vejci, žloutkem nebo máslem, vznikne vám více nadýchaná směs než z klasického cukru.

Potřebujeme

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 120 g změklé Hery máslová příchuť
  • 150 g cukru krupice (caster sugar)
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 450 g dýňového pyré
  • 100 g nasekané mléčné nebo hořké čokolády

Krém

  • 500 g mascarpone
  • cukr podle chuti

DSC_8846

Smícháme suché suroviny – mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.

DSC_8849

Do kuchyňského robota dáme šlehací metlu a vyšleháme nejdříve Heru s oběma cukry. Potom přidáme vejce. Necháme šlehat dlouho. Bílý cukr se po chvíli rozpustí, ale z třtinového nám ve směsi pořád zůstanou drobné tečky. Nevadí. Rozpustí se při pečení. Přidáme také vanilkový extrakt.

DSC_8850

Do směsi cukru, vajec a másla přidáme nahrubo nasekanou čokoládu.

DSC_8845

A dýňové pyré, což je vlastně najemno rozmixovaná dýně, kterou jsme předtím uvařili nebo upekli, bez přidání jakýchkoliv dochucovadel.

DSC_8851

Důkladně zamícháme.

DSC_8855

Nakonec vsypeme směs suchých surovin a opět důkladně promícháme.

DSC_8856

Papírové košíčky si připravíme do formy na muffiny. Plníme těsto do 3/4 výšky košíčku.

DSC_8877

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, asi 25–30 minut.

DSC_8883

Z uvedeného množství suroviny připravíme 24 košíčků.

DSC_8896

Mascarpone vyšleháme s cukrem (množství podle chuti), naplníme do zdobícího sáčku a po vychladnutí každý muffin ozdobíme.

Dobrou chuť přeje Elly.