Podzimní dýňové cupcaky s krémem z mascarpone
Recepty, které jako jednu ze surovin obsahují dýni, jsou u nás oblíbené. Máme rádi dýni ve slané i sladké podobě. Třeba tenhle recept na cupcaky, který u nás zabodoval a zdomácněl. Těsto je dokonalé také díky nasekané čokoládě a vše završí jemný našlehaný krém. Základem těsta je najemno rozmixovaná uvařená nebo upečená dýně. Použila jsem dýni máslovou, ale výborná bude i Hokkaido, nebo jiná oblíbená dýně.
Namísto cukru krupice používám cukr z prodejny Marks&Spencers. Český název pro něj neexistuje, ale na sáčku je nápis „caster sugar“. Je to vlastně velice jemný cukr, jemnější než cukr krupice, který se velice rychle a dobře rozpouští. Když ho vyšleháte s vejci, žloutkem nebo máslem, vznikne vám více nadýchaná směs než z klasického cukru.
Potřebujeme
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 120 g změklé Hery máslová příchuť
- 150 g cukru krupice (caster sugar)
- 150 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 450 g dýňového pyré
- 100 g nasekané mléčné nebo hořké čokolády
Krém
- 500 g mascarpone
- cukr podle chuti
Smícháme suché suroviny – mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
Do kuchyňského robota dáme šlehací metlu a vyšleháme nejdříve Heru s oběma cukry. Potom přidáme vejce. Necháme šlehat dlouho. Bílý cukr se po chvíli rozpustí, ale z třtinového nám ve směsi pořád zůstanou drobné tečky. Nevadí. Rozpustí se při pečení. Přidáme také vanilkový extrakt.
Do směsi cukru, vajec a másla přidáme nahrubo nasekanou čokoládu.
A dýňové pyré, což je vlastně najemno rozmixovaná dýně, kterou jsme předtím uvařili nebo upekli, bez přidání jakýchkoliv dochucovadel.
Důkladně zamícháme.
Nakonec vsypeme směs suchých surovin a opět důkladně promícháme.
Papírové košíčky si připravíme do formy na muffiny. Plníme těsto do 3/4 výšky košíčku.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, asi 25–30 minut.
Z uvedeného množství suroviny připravíme 24 košíčků.
Mascarpone vyšleháme s cukrem (množství podle chuti), naplníme do zdobícího sáčku a po vychladnutí každý muffin ozdobíme.
Dobrou chuť přeje Elly.