fbpx
Dezerty,  Recepty

Obrácený švestkový koláč s karamelem

Pečení dezertů nepatří mezi činnosti, které dělám často. Většinou se k pečení dostanu, když připravuji recept pro nějakého klienta. Jinak ve sladkostech svou rodinu moc nerozmazluju. Nebo když objevím nějaký pecka recept, který mě láká vyzkoušet a pak ho třeba peču furt dokola.

Tenhle švestkový karamelový obrácený koláč jsem pekla pro značku koření AVOKÁDO a byli jsme z něj tak nadšení, že jsem ho opakovala už několikrát. Doufám, že stejně zachutná i vám.

Potřebujete

na švestky

  • 150 g krystalového cukru
  • 150 g másla
  • 2 lžičky mleté skořice Avokádo
  • 500 g švestek (čerstvých nebo mražených)

na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 100 g měkkého másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka

Rozevírací formu na dort (průměr asi 23 cm) vymažte kouskem másla. Dno rovnoměrně zasypejte cukrem smíchaným se skořicí a na cukr naskládejte půlky švestek, řeznou stranou směrem ke dnu. Zalijte rozpuštěným máslem.

Předehřejte troubu na 180 °C.

V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné misce vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané konzistence.

Postupně přidávejte vejce a dobře promíchejte.

Přidejte suché ingredience do směsi másla střídavě s mlékem a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

Nalijte těsto na švestky ve formě a rovnoměrně ho rozetřete.

Pečte v předehřáté troubě přibližně 40 – 45 minut, nebo dokud není povrch zlatavý a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.

Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout ve formě (asi 10 minut), poté opatrně otočte na servírovací talíř.