
Obrácený švestkový koláč s karamelem
Pečení dezertů nepatří mezi činnosti, které dělám často. Většinou se k pečení dostanu, když připravuji recept pro nějakého klienta. Jinak ve sladkostech svou rodinu moc nerozmazluju. Nebo když objevím nějaký pecka recept, který mě láká vyzkoušet a pak ho třeba peču furt dokola.
Tenhle švestkový karamelový obrácený koláč jsem pekla pro značku koření AVOKÁDO a byli jsme z něj tak nadšení, že jsem ho opakovala už několikrát. Doufám, že stejně zachutná i vám.
Potřebujete
na švestky
- 150 g krystalového cukru
- 150 g másla
- 2 lžičky mleté skořice Avokádo
- 500 g švestek (čerstvých nebo mražených)
na těsto
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 100 g měkkého másla
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 100 ml mléka
Rozevírací formu na dort (průměr asi 23 cm) vymažte kouskem másla. Dno rovnoměrně zasypejte cukrem smíchaným se skořicí a na cukr naskládejte půlky švestek, řeznou stranou směrem ke dnu. Zalijte rozpuštěným máslem.
Předehřejte troubu na 180 °C.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné misce vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané konzistence.
Postupně přidávejte vejce a dobře promíchejte.
Přidejte suché ingredience do směsi másla střídavě s mlékem a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
Nalijte těsto na švestky ve formě a rovnoměrně ho rozetřete.
Pečte v předehřáté troubě přibližně 40 – 45 minut, nebo dokud není povrch zlatavý a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.
Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout ve formě (asi 10 minut), poté opatrně otočte na servírovací talíř.