Jaro,  Léto,  Párty,  Pečivo,  Podzim,  Zima

Housky – nejen snídaňové

Úžasně voňavé měkké housky jsou skvělé také na domácí burgery.

IMG_5313

Můžete je tvarovat, splétat a sypat mákem, solí, sýrem , či různými semínky podle vaší chuti.

Potřebujeme

  • 250 ml vlažné vody
  • 380 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce měkkého másla
  • 3 lžíce mléka
  • 1 vejce na potření

Postup

Všechny suroviny smícháme v robotu, ručně nebo v domácí pekárně. Necháme vykynout. Poté vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na tolik dílů, kolik chceme housek a jaké velikosti mají být. Normální velikosti vyjde asi 10 kousků, menších 20. Uválíme kuličky, které lehce zmáčkneme. Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu. Potřeme vejcem rozšlehaným s vodou, můžeme i posypat sezamovými semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 185 °C, asi čtvrt hodiny. Povrch bude zlatavý.

IMG_5317

Plnit se dají tím na co si jen vzpomenete!

My je máme rádi lehce máznuté domácí chilli marmeládou a naplněné smaženými vajíčky, opraženou slaninou a různou zeleninou

Tak si nechte chutnat!

Dobrou chuť přeje Lenka.