Předkrmy,  Recepty,  Saláty

Čerstvý salát s tuňákem a sušenými rajčaty

Letní počasí téměř vybízí ke konzumaci různých lehkých a osvěžujících salátů.

salattunak

 

 

Komu by se chtělo dlouze vyvařovat, když přijde odpoledne z práce a přepadne ho hlad? Toto je další z mnoha našich oblíbených variací.

Potřebujeme

  • 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
  • 10 sušených rajčat v olivovém oleji
  • oblíbený salát – rukola, polníček, ledový salát, baby špenát, dubáček…
  • pár hoblinek pecorina
  • domácí majonéza

Sušená rajčata vytaháme z oleje, necháme okapat a nakrájíme na menší kousky. Salát omyjeme, osušíme, případně odstředíme v odstředivce. Větší kusy salát natrháme!!! Nekrájíme. Všechny saláty a rajčata v míse promícháme.

Přidáme tuňáka a opět promícháme.

Všechno zalijeme připravenou domácí majonézou.

  • 1 vejce
  • 100 ml zastudena lisovaného řepkového oleje
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 stroužek česneku – prolisovaný
  • 1 lžička bílého vinného octa

Všechny suroviny dáme do vyšší, užší nádoby. Na dno nádoby položíme tyčový mixér a zapnutým mixérem několikrát pohybujeme nahoru dolů. Za pár sekund máme hotovou úžasnou majonézu!

Když s majonézou pošetříte, nebo na salát použijete zálivku jen z vinného octa a olivového oleje, bude dokonale dietní.

Dobrou chuť přeje Elly.