fbpx
Dezerty,  Párty

Eclairs podle Ladurée – neskutečně lahodné zákusky

Neskutečně lehoučké zákusky vonící vanilkou z naší zamilované noblesní cukrárny Ladurée.  Na první pohled se může zdát návod jako „vyšší cukrářská“ Ale věřte – lehce to zvládnete a výsledek rozhodně stojí za to!

eclairs

Recept je přímo z kuchařky Ladurée – Sucre.

Potřebujeme

křehké těsto

  • 100 g  másla přímo z ledničky
  • 125 g hladké mouky
  • 125 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu

odpalované těsto

  • 120 g  hladké mouky
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 ml vody
  • 10 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 80 g másla
  • 4 velké vejce

krém –  Crème Pâtissière

  • 1 vanilkový lusk
  • 400 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 80 g cukru krupice
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 25 g čerstvého másla
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup

1. těsto

Máslo nakrájené na malé kousky smíchejte s moukou, cukrem a vanilkou ( případně použijte cukr provoněný vanilkovými lusky, nebo vanilkový cukr)

Vše dobře zpracujte , zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu odpočívat do ledničky

2. těsto

Do hrnce dáme mléko vodu a máslo a přivedeme k varu.

Přidáme mouku, cukr a sůl , vše dobře promícháváme, z těsta se musí vytvořit koule , která se začne oddělovat ode dna a od stěn. Tak poznáme že je hotovo.

Těsto přendáme do mísy , necháme chvíli vychládnout a pak postupně přimícháváme jedno po druhém, vejce až je těsto krásně hladké a lesklé.

Naplníme zdobící sáček s kulatou špičkou cca 2,5 cm a na plech pokrytý pečícím papírem nastříkáme  „tyčinky“ dlouhé cca 10 cm

Mezi jednotlivými kousky necháváme dostatečný prostor , protože cukroví se dost nafoukne

Vyndáme křehké těsto z lednice , trošku prohněteme a vyválíme na tloušťku 1-2mm. Vykrájíme obdélníky cca, 4 cm x 12 cm

Na každou „tyčinku“ z odpalovaného těsta umístíme obdélník vykrojený z křehkého těsta

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova . V mojí troubě to bylo asi 30 minut

Vyndáme z trouby a necháme před plněním úplně vychládnout.

Krém

Smícháme společně žloutky a cukr, pak přidáme kukuřičný škrob a šleháme až je směs světle žlutá a zhoustne.

Do kastrolku dáme mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, semínka přidáme k mléku a přivedeme k varu

Pomalu nalijeme mléko do žloutkové směsi, přitom stále mícháme

Nalijeme zpět do hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu.

Vaříme až směs zhoustne, poté zašleháme ještě máslo
Přikryjeme folií a necháme vychladnout.

Našleháme šlehačku a smícháme se žloutkovým krémem.

Poté plníme připravené eclairs , tak že zdobičkou prorazíme dírku na třech místech a krém vstříkneme dovnitř.

Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Eclairs je nejlepší plnit před podáváním, když je necháte dlouho v lednici naplněné těsto zvlhne a není to ono.

Nenaplněné pečivo uchovávejte  ve vzduchotěsné nádobě.

Dobrou chuť přeje Lenka.

Ještě si neodpustím pár obrázků z Ladurée – je to prostě nádhera!

eclairs eclairs eclairs