fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Bramborové gnocchi s trhaným kachním masem

noky1

Když upeču jednu velkou kachnu, dokážu z ní udělat tři různé obědy pro čtyřčlennou rodinu. Jeden klasický, jeden rychlý a jeden moderní. Moderní jsem vám naservírovala v pátek. Je to kachní burger. A dnes ten rychlý. Klasický asi všichni znáte. Je to prostě kachna se zelím a knedlíkem. Mňam!!!

U nás je nejoblíbenější pomalu pečená s dokřupava vypečenou kůrčičkou. K ní domácí knedlíky a červené nebo bílé zelí. Lahůdka, kterou si většina lidí dopřeje při slavnostnější příležitosti. Já mám však kachní maso velice ráda a tak často koupím kachnu a vyrobím z ní úplně netradiční jídla.

Když vím, že chci, aby kachna zůstala pěkně pohromadě, tak ji peču zhruba na 150 °C, její pečení trvá asi pět hodin a nemusím si jí vůbec všímat. Jen jí na konci pěkně sundám poklici a dopeču křupavou kůrku.

Jenže tentokrát chci, aby se kachní maso úplně rozpadalo a zůstalo dokonale šťavnaté. Postup je tedy podobný, ale pečeme ještě na menší teplotu…

Základ – pomalu, velice pomalu, pečená kachna

  • 1 kachna
  • sůl a pepř
  • kmín

Kachnu osolte, opepřete, posypejte kmínem. Dejte do pekáče (já používám litinový), přiklopte víkem a dejte do trouby. Tu zapněte na 100 °C a kachny si nevšímejte. Toto udělejte v sedm hodin večer a jděte spát. Ráno na kachnu mrkněte, kolem osmé hodiny ideálně. Jak vypadá? Voní? Má trochu barvu? Super. Přidejte teplotu na 120 °C. Pokud se už kachna rozpadá, šťouchněte do ní, aby byla co nejvíce ponořená v hromadě tuku. Bude ještě lepší. Pečte další tři hodiny. Pořád vám to nestačí? Chcete ještě lepší barvu? Můžete sundat poklici, přidat teplotu na 150 °C a ještě asi půl hodinky dopéct.

Hotovo! Sloupněte kůži, maso natrhejte, tekutou část pekáče přeceďte a schovejte na horší časy 🙂 Bude se nám ještě hodit, na všechny další recepty…

noky2

Gnocchi neboli noky, s trhaným kachním masem

  • 400 g hotových noků nebo domácí výroby
  • 300 g kachního masa, pomalu pečeného, natrhaného
  • 200 g mixu salátových listů: rukola, polníček a jiné drobnější druhy
  • 200 g cherry rajčat
  • 2 cibule
  • 150 ml červeného vína
  • sůl a pepř
  • parmezán

Ve velké pánvičce si dokřupava opečte noky. Dejte je z pánvičky stranou a přidejte na ni trochu kachního sádla, které se vypeklo při dlouhém pečení kachny. Na sádlo vsypejte na půlkolečka nakrájenou cibuli. Dlouho opékejte, na střední teplotu. Hlídejte, ať se nepřipálí.

Až začne cibule dostávat barvu, přilijte červené víno. Zvyšte teplotu a nechejte vyvařit. Stáhněte teplotu a ochuťte cibuli solí a pepřem. Cibuli ještě chvíli povařte a potom z pánvičky přidejte do velké mísy, do které jste dali opečené noky.

Opět použijte stejnou pánvičku a opět asi lžíci výpeku z kachny. Ten rozehřejte a vsypejte na něj cherry rajčata, rozkrojená na polovinu. Ochuťte solí a pepřem a opékejte asi pět minut. Hotovo!

Do pánve k cherry rajčatům přidejte natrhané kachní maso, vraťte noky a cibuli. Promíchejte a prohřejte.

Sundejte z plotny a vmíchejte zelené listy.

Podávejte posypané nastrouhaným parmezánem a se sklenkou červeného vína, stejného, jaké jste používali při vaření.

Dobrou chuť přeje Elly.