fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Špenátové noky s omáčkou z Valašské Kyšky

Miluju domácí noky. Někdy jsem líná na to, abych si je připravovala a tak si koupím kupované chlazené. A pak si nadávám, že ty domácí zaberou trochu času a jsou nesrovnatelně lepší. Zkuste je, určitě mi dáte zapravdu. Doporučuji připravovat je ze studených brambor, s těstem se lépe pracuje.

Kyšková omáčka není až tak tradiční a přitom je nejen výborná, ale taky extra snadná a rychlá. Jen pozor, s kyškou jídlo nevařte, nepěkně by se zdrcla. Jídlo už jen prohřejte.

Já jsem noky „válela“ na rýhované destičce, ale pokud ji nemáte, tak je prostě jen tvarujte za pomoci dvou lžic.

Na noky

  • 500 g uvařených studených brambor
  • 180 – 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 4 hrsti najemno nasekaného špenátu
  • 1 lžička soli

Na dokončení

  • 250 g baby špenátu
  • 150 g špeku
  • 300 g Valašské kyšky
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl podle chuti

Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka. Nechejte je vychladnout a nastrouhejte najemno. Noky se dají dělat i z teplých brambor, ale těsto pak rádo řídne a hůře se s ním pracuje.

Přidejte k nim vajíčko, sůl, polohrubou mouku a najemno nasekaný špenát. Mouky přidejte nejprve 180 g a poté, pokud bude těsto příliš lepit, přidejte více. Čím méně mouky v těstě bude, tím budou noky více nadýchané.

Z těsta odkrajujte kousky, vytvarujte z nich noky. Nebo můžete těsto vyválet do dlouhého válečku a z něj odkrajovat kousky.

Ve velkém hrnci nechejte zavřít osolenou vodu a noky do ní vsypejte. Vařte tak dlouho, dokud noky nevyplavou na hladinu a poté ještě minutu. Bude to trvat přibližně 3 až 5 minut.

Do velké pánvičky vsypejte na kostičky nakrájený špek a na plátky nakrájený česnek. Společně opékejte dozlatova. Poté přidejte špenátové listy, ochuťte solí a pepřem. Do pánve vsypejte uvařené, okapané noky a společně ohřívejte asi minutu, až dvě.

Přišel čas na kyšku. Vlijte ji do pánve, vypněte plotnu a na horké pánvičce už jen opatrně promíchávejte. Kyška se nesmí vařit.

Ihned podávejte.

Recept vznikl ve spolupráci s Mlékárnou Valašské Meziříčí.