Párty,  Předkrmy,  Zima

Pomazánka z černého kořene s lískovými ořechy

Výborná a jednoduchá pomazánka z netradiční zeleniny. Jemnou chuť černého kořene skvěle doprovodí opražené lískové oříšky

IMG_0600

Potřebujeme

  • 30 cm černého kořene
  • 1 vanička (200g) čerstvého sýra typu Lučina
  • sůl , pepř
  • lískové oříšky

Postup

Černý kořen oloupeme, v horké vodě , opláchneme lepkavou šťávu, která může vytékat. Nastrouháme na jemném struhadle a smícháme se sýrem.
Dochutíme solí a pepřem.
Lískové ořechy nasypeme na plech a necháme péct v troubě předehřáté na 200°C asi 10 minut. Od oříšků se začne oddělovat slupka. Nejvíce se mi osvědčilo vysypat ořechy na utěrku a zabalit je a v utěrce trochu poválet.

Pomazánku mažeme na bagetky a posypeme nasekanými praženými lískovými oříšky.

Léčivé účinky černého kořenu znali už šamani v Africe a staré keltské i germánské kmeny. Nachází se v něm látka allantoin, která podporuje léčbu ran a trávení

Je  také zdrojem vitaminů A, B1, B2, C a E . Hořčík, fosfor, železo, vápník, draslík a sodík – toto je seznam stopových prvků , které velmi prospějí vašemu zdraví.

Proto máte-li možnost někde kořen koupit neváhejte ani chvíli. Je skutečně výtečný.

IMG_0597

♪ Lenka