Hlavní jídla,  Podzim,  Zima

Kančí kýta s bramborovo-dýňovým pyré

Podzim je pro přípravu pokrmů ze zvěřiny snad nejoblíbenějším obdobím.

IMG_8415

Venku je (obvykle) hnusně a tak to láká k tomu nechat něco doma bublat pěkně pomalu na sporáku. Recept na kančí kýtu vznikl částečně dílem improvizace a včerejšího pečlivého studia knihy Culinaria Francie.

Potřebujeme

  • 600 kančí kýty
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1,5 dl červeného vína
  • 2 snítky rozmarýny
  • 2 snítky tymiánu
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 1 lžíce povidel
  • sádlo
  • sůl, pepř

Na pyré:

Večer předem oloupeme jednu cibuli a kořenovou zeleninu, nakrájíme a osmažíme na sádle, zalijeme červeným vínem a vypneme sporák. Necháme marinádu vychladit a vložíme do ní maso.

Druhý den nakrájíme druhou cibuli a ve velkém litinovém hrnci osmažíme. Maso vyndáme z marinády , přidáme k cibuli a zprudka osmažíme ze všech stran. Zalejeme marinádou, přidáme sůl, pepř, rajčatový protlak a povidla. Pečlivě promícháme a dolejeme vývarem, nebo vodou, tak aby bylo maso ponořené.

Dáme péci do předehřáté trouby na 180°C  na 1,2 – 2 hodiny. Jakmile je maso měkké vyndáme jej z výpeku a ten rozmixujeme.

Podáváme s bramborovo-dýňovou kaší. Brambory osolíme, uvaříme. Vodu slejeme a brambory rozšleháme společně s dýňovým máslem (tentokrát jsem přidala to s chilli) a trochou mléka.

Recept na dýňové máslo najdete tady

IMG_8412