Grilování,  Hlavní jídla,  Léto,  Párty

Grilovaná pomerančová krkovička se špetkou ohnivého chilli

Užívejte si, smějte se a grilujte se svými přáteli! Letní počasí totiž úplně vybízí k posezení pod širým nebem a není nic magičtějšího než rudé plamínky ohně vyvolávající v nás pocit touhy sednout si se všemi blízkými v kruhu kolem ohně , tak jako naši předkové za dávných časů.

e71e450c72_68054463_o2

Grilovat lze téměř kdekoliv. Jen velikost prostoru který máte určuje , nebo omezuje, široké možnosti použití. Své oblíbené činnosti se nemusíte vzdát ani za nepřízně počasí. Použít můžete elektrické či plynové grily. Váš gril může být stejně tak obyčejná díra v zemi zakrytá roštem, či konstrukce vyskládaná z cihel nebo kamenů nad zemí s deskou z přírodní žuly….
Nejoblíbenější jsou ale bezesporu kovové přenosné nebo pojízdné grily.
Topit můžete dřevěným uhlím, nebo briketami, ale dle mého názoru se nic nevyrovná uhlí, které si sami necháte vytvořit z praskajícího voňavého dřeva. Každý druh dřeva dodá pak masu díky specifické vůni kouře něco ze sebe. Tento způsob vyžaduje sice trošku víc času a trpělivosti, ale při grilování není přece kam spěchat. Zatím můžete nechat své přátele ať si vytvoří své vlastní oblíbené ražničí ze surovin, které před ně naskládáte. Takže vzpomeňte na svá pionýrská (nebo skautská) léta a zapalte hraničku dřeva. Až zhasne plamen a zůstanou vám jen uhlíky můžete začít grilovat!
 
4f66db9faf_68054499_o2
 
Naše oblíbená marináda je poněkud netradiční kombinací pomerančů a chilli omáčky. Můžete ji kromě vepřového použít i na kuřecí maso či vepřová žebírka – ty je lepší předem chvilku předpéct v troubě a pak rychle ogrilovat.

Potřebujeme

  • 4 plátky vepřové krkovičky
  • 5 lžic oleje
  • 5 lžic sladké chilli omáčky
  • Šťávu z jednoho pomeranče
  • lžičku nastrouhané pomerančové kůry (z pečlivě omytého nebo chemicky neošetřeného pomeranče)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl dle chuti
  • lžičku pomerančového pepře (směs drceného pepře a sušené pomerančové kůry. (Koupíte např. U Antonína )

Postup

Maso mírně naklepeme. Není nutné, naopak je přímo nežádoucí, rozmlátit ho paličkou na maso. Stačí použít hřbet ruky. Všechny ingredience na marinádu smícháme v plastikovém sáčku, přihodíme i zbytky vymačkaného pomeranče. Do sáčku k marinádě přidáme maso a pořádně promneme. Necháme uležet v lednici nejlépe přes noc.
Po pořádném odpočinku maso vyndáme a šupneme na gril. Při grilováni potíráme zbytky marinády.
Doba grilování se může lišit vzhledem k použitému druhu masa. Našim krkovičkám stačily čtyři minutky z každé strany.
1653d3bf62_68054627_o2
 
Užijte si léto ♪ Lenka