Ideální přílohou pro dnešní jídlo bude nadýchaná bramborová kaše. Když namixujete brambory s pečenou dýní, pochutnáte si na bramborovo-dýňovém pyré, které se také skvěle hodí. Navíc ještě ladí s podzimem.

Potřebujete

  • 600 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 150 g goudy vcelku

houbové ragú

  • 500 g lesních hub (když nemáte, tak žampiony)
  • 2 šalotky
  • čerstvý tymián
  • sůl a pepř
  • zelená petrželová nať
  • kousek másla

Mleté maso dejte do mísy, přidejte vajíčko, ochuťte česnekem, solí a pepřem. Promíchejte, ideálně promačkejte rukama. Klidně můžete přidat i oblíbené koření. My jsme zkoušeli použít garam masalu a kuličky byly skvělé.

Z masa tvarujte kuličky. Dovnitř každé kuličky dejte kousek goudy a kuličku pořádně uzavřete a vytvarujte. Všechny kuličky naskládejte do pekáče. Až je pekáč plný, dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 20 minut. Celková doba pečení záleží na velikosti kuliček, takže větší koule pečte delší dobu.

Mezitím, co se pečou kuličky, dejte vařit brambory na kaši a připravte si houbové ragú.

Houby očistěte a nakrájejte na malé kousky. Šalotku nakrájejte nadrobno.

Ve velké pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm šalotku. Po pěti minutách přidejte houby. Dochuťte tymiánem, solí a pepřem.

Opékejte, dokud nebudou houby hotové, ideálně asi 15 až 20 minut. Nakonec vmíchejte nasekanou petrželovou nať.

Kuličky se pečou, houbové ragú se opéká a vy máte čas připravit si bramborovou kaši. Jak ji děláte vy? Já do brambor přidám horké mléko, kus másla (fakt kus) a vyšlehám ručním šlehačem. Kaše je pak úžasně nadýchaná.

Podávejte na bramborové kaši, s masovými kuličkami

Dobrou chuť přeje Elly.