Jemná celerová krémová polévka s hruškami

DSC_1092

Celer je moje oblíbená zelenina. Nejen proto, že se dá kombinovat s neuvěřitelnými surovinami. Třeba s hruškou. Věřili byste, že dohromady s celerem vytvoří jemnou, voňavou a neskutečně chutnou polévku? Odvažte se a vyzkoušejte můj recept.

Krémové polévky jsou teď u nás doma jasnou hvězdou. Bulvový celer! Máme ho teď velkou zásobu, protože ho pořád pečeme a mixujeme. A kombinujeme. Největší radost mám opravdu z toho, že i děti jsou nadšené. Což bych u celeru nikdy nečekala. Hlavně je miluje Pepíno, který má čerstvě rovnátka a hladká strava je pro něj top.

IMG_20170118_131521

Kombinace celer a hruška se vám může zdá podezřelá. Nebojte se odhodit své pochyby a věřte, že si pochutnáte. Podaří-li se vám sehnat olej z lískových ořechů, určitě jím polévku pokapejte. A posypejte opraženými lískovými ořechy. Tím celou skvělou chuť doladíte…

Potřebujeme

  • 1 velká bulva celeru
  • 3 zralé hrušky
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička soli
  • špetka čerstvě namletého pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
  • voda
  • 200 ml smetany
  • olej z lískových oříšků
  • 100 g nasekaných lískových oříšků

 DSC_1093

Celer oloupejte a nakrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a rozkrojte napůl. Hrušky podélně rozkrojte a zbavte slupky a jadřince.

Všechnu suroviny dejte do pekáče nebo do remosky. Osolte a opepřete, zakápněte olivovým olejem a upečte doměkka. Pečte v troubě vyhřáté asi na 160 °C.

DSC_1077

Měkkou zeleninu a ovoce dejte do mixéru, přidejte asi 200 ml vody nebo zeleninového vývaru a smetanu. Rozmixujte. Pokud se vám zdá polévka stále moc hustá, přidejte vodu nebo vývar.

Podávejte horké, posypané nasekanými opraženými lískovými ořechy a zakápnuté olejem.

DSC_1097

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.