Netradiční linecké cukroví s pistáciovými oříšky

linecke18

Linecké cukroví je u nás doma to nejoblíbenější cukroví. Pěkně klasika, s rybízovým nebo jiným červeným džemem. Vychutnat si ho pěkně u stromečku, s šálkem kávy nebo čaje…to je ta pravá vánoční pohoda.

Těsta na linecké děláme vždycky hromadu. Alespoň ze tří dávek. Protože z něj potom pečeme košíčky, základy na úlky a jiné cukroví.

linecke22

S velkou chutí jsem se proto pustila do vymýšlení tak trochu jiného lineckého. S pistáciovými oříšky a lískooříškovým krémem. Vzniklo povedené cukroví, se kterým se ráda chlubím.

Potřebujeme

linecke1

TĚSTO

  • 270 g hladké mouky
  • 30 g najemno rozmixovaných nesolených pistácií
  • 200 g Hery máslová příchuť
  • 100 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • kůra z 1 citronu

KRÉM

  • 200 g změklého másla
  • 100 g nutelly

NA DOZDOBENÍ

  • rozpuštěná čokoláda
  • nahrubo nasekané nesolené pistácie

linecke2

Všechny suroviny na těsto musíte mít hodně dobře vychlazené.

linecke3

Nejprve si smíchejte sypké suroviny – mouku, rozmixované pistácie, cukr a kůru z chemicky neošetřeného citronu.

linecke4

Do sypké směsi přidejte na kostičky nakrájené vychlazenou Heru.

linecke5

Teď musíte pracovat rychle, protože těsto musí zůstat co nejvíce studené. Ideální je nejdříve rychlým mačkáním vypracovat sypkou drobenku, do které přidáte žloutek.

linecke6

Opět pracujte rychle a vypracujte hladké, měkké těsto. Doporučuji použít raději robota, ten těsto nezahřeje.

linecke8

Z těsta připravte hroudu, kterou zabalíte do potravinářské folie a necháte v lednici minimálně 1 hodinu, ideálně do druhého dne.

linecke9

Před pečením si připravte plechy, které vyložíte pečícím papírem. Troubu si předehřejte na 150 °C (horkovzduch) nebo na 160 °C (horní a dolní ohřev).

linecke10

Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrajujte tvary. Vždycky jeden plný a jeden k němu s vykrojeným středem. Pečte 12 minut a hlídejte, aby linecké příliš neztmavlo. Mělo by stále zůstat světlé. Práce s horkovzdušnou troubou je ideální v tom, že můžete péct více plechů najednou, takže je práce rychlejší.

linecke12

Linecké, které lehce prochladlo na plechu, přendejte opatrně na mřížku, kde vychladne úplně.

linecke17

Studené linecké naplňte krémem a slepte dohromady. Povrch potřete bílkovým sněhem a posypejte nasekanými pistáciemi.

linecke16

Krém a dozdobení cukroví

Máslo ušlehejte s cukrem a lískooříškovým krémem. Díl s vykrojeným otvorem namočte z poloviny do rozpuštěné čokolády a lehce posypejte nasekanými pistáciemi. Až čokoláda ztuhne, tak na spodní díl, bez výkroje, namažte krém a oba dva díly spojte dohromady.

linecke14

linecke23

linecke21

Dobrou chuť přeje Elly.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.