Inspirace na další jídla s masovými koulemi vám přinášíme na konci dnešního receptu. Pita chléb s masovými koulemi je úplně skvělé letní jídlo. Jen vás musím varovat, že je to přesně ten tip jídla, u kterého když si nedáte pozor, tak se pěkně ušpiníte. Něco jako burger 🙂

Na dnešní recept jsem použila úžasný pita chléb z rodinné pekárny v Jirnech. Nabídku najdete ZDE. Majitelé své pita chleby pekli zpočátku jen pro sebe a své kamarády. Časem však poptávka rostla a proto se rozhodli pustit se do podnikání, založili pekárnu na pita chléb.

Každý pita chléb, který tady koupíte, je ručně dělaný, zdravý, bez špatných éček, konzervantů, barviv, emulgátorů, aromat, jakékoliv chemie, a také bez tuků, vajec nebo mléka. Jsou tedy 100% veganské.

Pita chléb můžete nakoupit do zásoby a skladovat ho v mrazáku.

DSC_1027

Potřebujeme

na masové koule

  • 500 g směsi vepřového a hovězího masa
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce chilli omáčky sriracha
  • 2 lžíce steakové hořčice

na dokončení

  • pita chleby – bílé, celozrnné, s kořením
  • grilované papriky
  • čerstvé salátové listy
  • olivový olej
  • trocha citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • dobrá majonéza nebo salátová omáčka
  • cherry rajčata

DSC_1024

Cibuli před vsypáním do masové směsi nakrájejte najemno a osmahněte na kousku másla dozlatova. Maso dejte do velké mísy. Přidejte osmahnutou cibuli, vejce, omáčku, hořčici, sůl a pepř. Pořádně promíchejte, ideálně rukama. Všechny části směsi se musí spojit. Nechejte asi hodinu odpočívat v lednici.

Z odpočinuté směsi tvarujte kuličky. Ty osmahněte v rozpáleném oleji nebo opečte v troubě, na plechu s pečícím papírem. Pečte na 200 °C, asi půl hodiny. Záleží na velikosti kuliček. Upečené kuličky budou tmavé.

Grilované papriky můžete připravit klidně pár dní předem a skladovat je v lednici. Je to snadné. Jak je připravit jsme psali v tomhle receptu.

Pita chléb nahřejte v mikrovlnné nebo klasické troubě. Rozřízněte jako kapsu, neprořízněte, protože se vám tak bude plněná pita lépe jíst.

Teď můžete pitu namazat. Třeba salátovým dresinkem, steakovou hořčicí, domácí omáčkou – třeba z majonézy a česneku, bylinek. To už je na vaší chuti. Omyté salátové listy dochuťte citronovou šťávou, oleje, solí a pepřem. Nechejte pár minut odpočinout. Vložte do pita chleba, na salát kousky grilovaných paprik, cherry rajčata a nakonec masové koule.

Pita chléb je hotový, můžete se do něj pustit.

Dobrou chuť přeje Elly.