Koláč s hruškami v bílém víně

DSC_2276

Úplně nejvíce podzimní, jak jen může být. Hrušky vařené v bílém víně s kořením a jemné, nadýchané těsto.

Hrušky jsou snad nejpodzimnější ovoce, které si dovedu představit. Dostala jsem jich hromádku od kamarádky Lidušky a věděla jsem jistě, že z nich chci připravit nezapomenutelný dezert. A povedlo se! S výsledkem jsem moc spokojená, ve formě smutně leží poslední kousek koláče.

DSC_2224

Můj první nápad byl spojit hrušky s čokoládou. Nebo s vlašskými či pekanovými ořechy. Nakonec jsem zvolila úplně jiný postup a už když jsem vařila hrušky v bílém víně s kořením, věděla jsem, že tohle bude přesně to pravé. Děti se chodily ptát, jestli vařím punč. Protože spolu s vínem Muscadet v hrnci bublal třtinový cukr, pár kuliček pepře, skořice a hřebíček. Nádhera!

DSC_2233

Co potom s kořeněným vínem? Na pití to moc nebude. Stejně se z něj vyvařil všechen alkohol. Nechejme ho proto vařit dál, až obsah hrnce bude svou konzistencí připomínat sirup. Voňavý sladký sirup.

Potřebujeme

na sladké hrušky a kořeněný sirup

  • 700 g velkých hrušek
  • 750 ml bílého víno (ideální Muscadet nebo třeba Sauvignon)
  • 100 – 150 g třtinového cukru
  • 15 kuliček černého pepře
  • 5 hřebíčků
  • 1 kus skořice
  • 1 vanilkový lusk

na těsto

  • 4 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 prášek do pečiva
  • 30 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

DSC_2272

Postup

Hrušky si oloupejte, překrojte na čtvrtiny a vyřízněte jádřinec. Ve velkém (klidně nižším) hrnci, smíchejte víno, třtinový cukr a koření. Vanilkový lusk překrojte podélně napůl, semínka špičkou nože seškrábněte a dejte také do vína. Přidejte i celý zbytek lusku, ať se ještě vyvaří. Vařte naplno, až se rozpustí cukr.

DSC_2239

Přidejte hrušky, ztlumte teplotu a vařte asi deset minut. Hrušky musí změknout, ale nesmí se rozvařit. Hrušky vytáhněte z vinného sirupu, koření tam zatím nechejte. Zvyšte teplotu, ať se vyvaří trochu tekutiny. Sirup takto zhoustne a to přesně potřebujeme.

Mezitím, co se víno vaří, tak všechny hrušky nařízněte. Položte je na krájecí prkénko, dolů stranou, na které byl jádřinec. Do hrušky udělejte zářezy, po její šířce, ne moc hluboké, aby jste hrušku nerozřízli. Zářezy dělejte dost blízko u sebe, nahusto.

Ve velké míse rozmíchejte metličkou vejce a cukr. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Umíchejte hladké těsto. Nakonec přidejte nastrouhanou čokoládu.

Předehřejte si troubu na 180 °C.

DSC_2246

Kulatou formu na koláč si vymažte tukem a vysypejte moukou. Nalijte do ní těsto.

Do těsta naskládejte hrušky. Na fotce koláče před upečením vidíte jak hrušky nařezat. Když vám pár kousků hrušek zbyde, tak je nakrájejte na plátky a dejte na všechna možná volná místa v těstě.

DSC_2262

Pečte 30 minut na 180 °C. Teď přijde na řadu vinný sirup. Toho by vám po svaření mělo zbýt asi 150 – 200 ml. Vyberte z něj koření. Sirupem přelijte celý koláč, který potom vrátíte do trouby.

Dopékejte na 200 °C další 10 – 15 minut. Koláč krásně zezlátne a sirup se postará o to, aby byl úžasně šťavnatý.

DSC_2283

Prozradím vám tajný tip. Až budete chtít koláč extrémně vylepšit, přelijte ho trochou rozpuštěné čokolády. MŇAM!!!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.