Chilli marmeláda

Skvělý tip na pálivo – sladký chilli rosol inspirovaný božskou Nigellou.

IMG_4316

Můžete použít jako dip k namáčení sýrů, zeleniny, domácích grissini tyčinek. Případně krásně zabalené jako dárek pro milovníky něčeho ostřejšího.

Potřebujeme

  • 150 g červených sladkých paprik
  • 150 g chilli papriček (Pepperoncini)
  • 500 g želírovacího cukru
  • 500 g cukru
  • 600 ml jablečného octa

Postup

Papriky a chilli papričky omyjeme, rozpůlíme zbavíme semínek a nakrájíme na větší kusy.

Společně vložíme do robotu a rozsekáme na hrubou kaši.

Do kastrolu nasypeme cukr, želírovací cukr a zalejeme octem. Přidáme paprikovou kaši a přivedeme k varu.

Vaříme asi 10 minut a poté slejeme do připravených šroubovacích sklenic.

Pokud máte (jako my rádi hodně ostré můžete poměr chilli a papriky měnit) Uvedený poměr je „tak akorát“ kdy cítíte pálivost, ale zároveň si nespálíte pusu.

Pokud použijete jiné papričky přizpůsobte tomu poměr vzhledem k jejich pálivosti , nebo použijte pálivější druhy. Mě se tentokrát přimíchaly dvě habanero. Naštěstí jsem ale chilli mixovala zvlášť a nepoužila celé množství, protože to by zřejmě porazilo i mého muže.

Pálivost chilli papriček způsobuje látka capsaicin. Tato látka dráždí  receptory bolesti v ústech, které jsou odpovědné za pocit pálení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.