Výborné tzatziki s jogurtem z ValMezu

DSC_1320

Okurkové saláty jsou v létě in. Rychlá příprava a osvěžující chuť. To jsou jejich hlavní přednosti. Hodí se nejen jako salát k obědu, ale i k večerní grilovačce nebo jako chutná svačina. Jaký okurkový salát děláte u vás doma?

Vždycky jsem nejvíce milovala okurkový salát, který se dělal u nás doma. Se smetanou, poměrně řídký, ochucený pouze solí a pepřem. Časem jsem jej ale zaměnila za variantu řeckou – tzatziki. V jiných rodinách zase vynechávají smetanu a okurky ochutí pouze solí, pepřem a trochou octa.

Na řecké tzatziki by vám neměl v lednici chybět kvalitní bílý jogurt. Pěkně smetanový, krémový. Já používám jogurt z mlékárny Valašské Meziříčí, který mám v lednici vždycky v zásobě. Mám ho ráda ke snídani, do pečení i do slaných jídel. Do tzatziky mám nejraději smetanový bílý jogurt.

nahled-img_5864

  • 1 velká salátová okurka
  • 500 g hustého řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
Omytou, neloupanou okurku nastrouhejte na hrubém struhadle. Dejte ji do misky a osolte. Nechejte stát asi 15 minut. Po této době vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu.

Smíchejte jogurt s nastrouhanou okurkou. Ochuťte prolisovaným česnekem. Přidejte olivový olej a vinný ocet. Míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí.

Lukana-31

Dejte na několik hodin vychladit do lednice.

V lednici vám tento salát vydrží až tři dny.

Podle chuti můžete přidat nasekaný čerstvý kopr. U nás doma na něj nikdy nezapomeneme, protože s ním nám tzatziki chutnají mnohem více.

middle_IMG_8539

A nejen bílé jogurty, má mlékárna Valašské Meziříčí nejlepší. Patří mezi mé oblíbené mlékárny také proto, že ji mám za rohem, naše děti milují všechny jejich ovocné jogurty a já nedám dopustit na Valašskou Kyšku.

Co z mlékárny ValMez máte nejraději vy?

Dobrou chuť přeje Elly.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.