Naložené pikantní tvarůžky – nejen chlapská pochoutka :-)

tvaruzkysuroviny

Tvarůžky. Typicky český zrající sýr, který milovaly už generace před námi.

Protože pěkně zralé tvarůžky, se svým typickým aroma, jsou neodolatelné. Ať už si je dáte na chleba s máslem, nebo naložíte do pikantního nálevu.

Tvarůžky pocházejí, podle písemných zmínek, už z 15. století, kdy se vyráběly na Hané. Jejich název „olomoucké“ pochází z místa, kde se tvarůžky prodávaly na trzích, z Olomouce. Vyráběly se však většinou v okolních vesnicích. Jedna z nejznámějších obcí, kde se tvarůžky vyráběly, je Loštice.

Tady vznikla první větší továrna na výrobu tvarůžků, kterou založil Josef Wessels se svým synem Aloisem v roce 1876.

Tradičně tvarůžky vyráběly ženy, které se označovaly jako pleskačky a využívaly dřevěných nástrojů, tzv. klapaček, které dávaly tvarůžkům tvar koleček. Princip výroby se dodnes nezměnil, jen ruční práci z části nahradily moderní stroje. Základem výroby je netučný tvaroh, který zraje se solí. Poté se semele a vytvaruje do koleček, věnečků či tyčinek. Následně se nechávají tvarůžky několik dní zrát v sušárně. Poté jsou tvarůžky promyty, kdy dochází k omytí kvasinek na povrchu, a může tak začít působit směs bakteriálních kultur. Na sušicích roštech pak dochází k prozrání tvarůžků do hloubky. Z roštů jsou pak sesbírány do beden a uloženy do chladicí místnosti, kde ještě jeden až dva dny dozrávají (zdroj: Wikipedie)

Dnes mají tvarůžky řady svých nadšených fanoušků i zarytých odpůrců. Tvarůžky buď milujete, nebo nesnášíte, nic mezi tím. Kdo je miluje, umí s nimi vymyslet neuvěřitelné kuchyňské kousky. Příkladem je například úžasná olomoucká tvarůžková cukrárna. Ano, čtete správně: TVARŮŽKOVÁ CUKRÁRNA.

My jsme si pro vás dnes připravili recept klasický a tradiční. Recept na nakládané tvarůžky. Stejně jako u naloženého hermelínu nebo utopenců určitě existuje mnoho receptů, každý má ten svůj oblíbený. Ten náš obsahuje sušená rajčata a pikantní chilli.

Suroviny

  • 2 velká balení tvarůžků (2 x 167 g)
  • 80 g sušených rajčat naložených v oleji + olej z této sklenice
  • 2 feferonky
  • 6 stroužků česneku
  • 2 cibule nakrájené na půlkolečka
  • slunečnicový olej Lukana
  • hrst barevného pepře
  • 3 bobkové listy

Postup

Připravte si čistou a suchou uzavíratelnou sklenici. Do ní střídavě skládejte kolečka tvarůžků, půlkolečka cibule, česnek nakrájený na plátky, sušená rajčata, kolečka feferonek včetně semínek.

Zasypejte pepřem, přidejte bobkové listy. V sezoně bylinek můžete přidat i oblíbené čerstvé bylinky – výborný bude kousek libečku, rozmarýn, tymián.

Vyskládanou sklenici zalijte nejdříve olejem, ve kterém byla naložena sušená rajčata a poté dalším olejem – slunečnicovým. Oleje použijte tolik, aby celý obsah sklenice byl ponořený.

Takto připravené tvarůžky uzavřete a nechejte v chladu odležet alespoň týden, ideálně dva až tři. Pokud necháte zrát tvarůžky třeba ve spíži, kde není taková zima jako v lednici, doba zrání se zkrátí. Pravidelně je kontrolujte, až jsou krásně měkké.

Podávejte s čerstvým chlebem.

Tipy

  • Do sklenice můžete přidat i volitelný obsah podle chuti – naložené feferonky, olivy, kapary, kousky čerstvé barevné papriky, kuličky jalovce.
  • Tvarůžky můžete naložit také do piva, namísto do oleje. Ideální je kvalitní černé pivo.
  • Před naložením můžete tvarůžky obalit do pálivé nebo sladké papriky.

Dobrou chuť přeje Elly.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.