Letní recept: Skvělý houbový quiche

DSC_0212

U nás nerostou! Ach jo. Trochu pršelo, ale asi to nestačí. Tak i když mám ráda horko, tak si přeju, aby pršelo. Protože ještě raději mám houby. A loňské zásoby už skoro došly.

Pro šťastlivce z Jeseníků, Krkonoš a jiných míst, odkud někdo furt provokuje s plnými koši, přináším oblíbený recept na slaný koláč. Ty doma zbožňujeme s jakoukoliv náplní. Ale ta houbová patří mezi nejoblíbenější.

Základem každého quiche je slané těsto. S oblibou dělávám univerzální, velice snadné máslové těsto, které je hotové za chvíli. Kdo opravdu spěchá, může použít osvědčené kupované listové těsto. Koláč je hlavně o náplni a s touhle povedenou houbovou určitě neuděláte chybu.

Použijeme houby, které jsme nasbírali v lese. Kdo houby nesbírá, může použít i kupované žampiony. I s nimi chutná quiche skvěle.

Potřebujeme

těsto

  • 1 a 1/4 hrnku hladké špaldové mouky (klidně i celozrnné)
  • 8 lžic Hery máslová příchuť, velice dobře vychlazené
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 4 až 6 lžic velice chladné vody

náplň

  • 2 středně velké cibule, nakrájené nadrobno
  • 150 g anglické slaniny
  • asi 500 g různých hub (můžou být i žampiony)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 250 ml smetany
  • 4 vejce
  • špetka muškátového oříšku
  • 150 g ementálu nebo jiného oblíbeného sýra

Heru nasekanou na drobné kousky dáme nejméně na čtvrt hodiny do mrazáku, aby pořádně vychladla. Můžeme ji tam ale nechat i hodinu.
Vychlazenou Heru dáme do kuchyňského robota se sekacími noži. Přidáme mouku, cukr sůl a několika pulzy proměníme ve směs, která připomíná hrubou mouky s kuličkami Hery. Po troškách přidáváme vodu, až se nám směs propojí v těsto. Stále byste měli v těstě vidět kousky Hery, které se v žádném případě nesnažíme rozmačkat do těsta. Právě díky těmto kouskům je potom těsto krásně křupavé.
Těsto přemístíme na vál, který jsme předtím posypali moukou. Uděláme z něho malou tlustou placku, o průměru asi 10 až 15 cm, kterou ze všech stran lehce obalíme v mouce. Zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice, minimálně na hodinu.
Po vytažení z lednice necháme při pokojové teplotě asi 10 minut, poprášíme na vále trochou mouky a rozválíme na průměr asi 30 cm.
Připravené těsto dáme do koláčové formy, vymazané tukem a vysypané moukou. Forma by měla mít průměr asi 25 cm, zbytek těsta bude sloužit jako okraj. Necháme půl hodiny vychladnout mrazničce.

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Těsto ve formě vyndáme z mrazničky, na povrch dáme pečící papír a celý povrch posypeme fazolem, abychom ho zatížili. Pečeme 15 minut, vyndáme z trouby a sejmeme pečící papír se zátěží. Propícháme těsto vidličkou a dáme dopéct na dalších 10 minut, dokud povrch koláče lehce nezezlátne. Před plněním necháme vychladnout.

Do hlubší pánve dáme na kostičky nakrájenou slaninu. Může být klidně tučnější, protože tuk, který se z ní vypeče použijeme na následné opečené cibulky a hub. Vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na plátky nebo čtvrtky nakrájené houby, ochutíme solí a pepřem a dusíme doměkka.
V misce smícháme vejce, smetanu, se špetkou muškátového oříšku. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Přidáme nastrouhaný sýr.
Podušené houby vyklopíme na předpečené těsto, rovnoměrně roztáhneme a zalijeme směsí vajec, smetany a sýre..
Pečeme asi 35 minut. Před krájením necháme alespoň deset minut vychladnout.

K houbovému koláči se skvěle hodí svěží zeleninový salát.

Dobrou chuť přeje Elly.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.