Hovězí líčka: netradičně na černém pivu

img_1158

Hovězí líčka se vrátila na výsluní díky Zdeňku Pohlreichovi. Jak je máme rádi u nás doma?

Na hovězí i vepřová líčka nedám dopustit. Maso, které se jen rozplývá na jazyku, výrazná chuť a zároveň jemnost. Nejčastěji je dusím v červeném vínu a podávám s kořenovou zeleninou, žampiony či dušeným špenátem. Chtělo by to ale změnu. Jakou? Víno jsem vyměnila za pivo!

Potřebujeme

  • asi 1 kg hovězích líček
  • 1 litr černého piva
  • 3 velké cibule
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 10 hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření
  • sádlo

Hovězí líčka omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Ty osolíme a opepříme ze všech stran. Dáme osmahnout na rozpálené sádlo, pěkně dohněda ze všech stran. Hnědá líčka dáme stranou a na výpeku osmahneme cibuli, kterou jsme nakrájeli na velké kostičky.

K cibuli do hrnce vrátíme líčka, spolu se šťávou, kterou máme na talíři. Zalijeme pivem tak, aby byla líčka ponořená. Přidáme koření a přivedeme k varu. Takto odkrytá vaříme asi pět minut, snížíme teplotu, přiklopíme a dusíme doměkka. Bude to trvat asi tři hodiny.

Poté vyndáme líčka ven a uložíme do tepla (třeba do hrnce, do trouby zapnuté na 70 °C). Pivní vývar scedíme a zvýšíme teplotu na plotýnce naplno, aby tekutina vařila. Omáčku vyvaříme, až má tu správnou chuť a hustotu (asi na polovinu objemu). Má skvělou, lehce nahořklou chuť.

Podáváme s bramborovou kaší či pastinákovým pyré.

TIP: příště přidám ještě hvězdičku badyánu. Dodá omáčce zajímavější chuť.

Dobrou chuť přeje Elly.

Comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.