Cupcaky z pečených hrušek s tvarohovým krémem

Podzimní dezert jako malovaný. Sladké pečené hrušky a jemný našlehaný tvaroh.

cupc

Co jiného může patřit k podzimu, než vůně jablek, hrušek, skořice, medu, karamelu. To jsou ty pravé chutě. Proto jsem ani já neodolala a upekla si hrušky. S voňavým kořením a cukrem, který v troubě pěkně zkaramelizoval. Pečené hrušky jsem pak použila jako hlavní suroviny do podzimních cupcaků.

Místo másla jsem použila rostlinný tuk Hera máslová příchuť, který se v mé kuchyni zabydlel a na pečení dezertů jsem si ho moc oblíbila.

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
  • 100 g jogurtu
  • 100 g plnotučného mléka

na pečené hrušky

  • 100 g oloupaných hrušek, bez jadřinců
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • špetka skořice a hřebíčku

na krém

  • 500 g tvarohu
  • 100 g změklé Hery máslová příchuť
  • 250 g cukru moučka
  • 1 lžička skořice

Postup

Nejprve si připravte pečené hrušky. Oloupané hrušky bez jadřinců nakrájejte na malé kousky. Cukr smíchejte s kořením a touto směsí posypejte hrušky, které jste dali do zapékací misky. Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a zapékejte asi 20 minut. Hlídejte si jak hrušky vypadají, každá trouba peče maličko jinak, tak ať se vám hrušky nespálí. Měly by ztmavnout, jen pěkně dozlatova. Cukr se rozpustí a zkaramelizuje, hrušky lehce pustí šťávu.

DSC_2732

Upečené hrušky nechejte lehce vychladnout. Schovejte si asi dvacet malých kousků na ozdobení hotových cupcaků.

Ve větší míse smíchejte sypké suroviny. Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.

Vejce metličkou smíchejte s cukrem. Přidejte rozpuštěnou Heru, jogurt a mléko. Do této směsi opatrně vařečkou vmíchejte sypkou směs. Vytvořte hladké těsto, ne příliš řídké. Nakonec vmíchejte pečené kousíčky hrušek, i se šťávou, kterou pustily při pečení.

Těsto plňte do připravených papírových košíčků ve formě na muffiny, asi do tříčtvrtin. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 25 minut.

Upečené mufiny nechejte úplně vychladnout. Jinak by se na nich roztekl krém.

Změklou Heru vyšlehejte s cukrem a skořicí. Přidejte tvaroh a šlehejte tak dlouho, až vznikne hladký jemný krém. Ten nechejte ještě malinkou ztuhnout v lednici.

Tužší krém naplňte do zdobícího sáčku a udělejte na každém základu „čepičku“. Lehce posypejte skořicí, nasekanou čokoládou a pečenou hruškou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Comments

  1. Julie says

    Ten krém, to musí být dobrota..něco s „máslovou příchutí“..je vidět, jak dokáže někdo kvůli reklamě klesnout..Vaše recepty dříve znaly jen máslo..jak jste psala, poctivé…

    • Alena Kolaříková says

      Julie, je na každém, jaké recepty s jakými surovinami si vybere. Kdo chce používat máslo, použije máslo místo Hery. Kdo chce, použije třeba jiný tuk. V mnoha mých receptech máslo je stále, stejně jako v těch dřívejších byla i Hera, kokosový tuk, olej… V dalších, jak v tomto, je Hera, protože Heru používala už moje babička a vážím si toho, že si mě vybrali jako svou ambasadorku a mohu pro ně vymýšlet, připravovat a fotit recepty. Pokud se Vám moje recepty nelíbí, určitě Vás nenutím, abyste je četla nebo snad podle nich vařila a pekla. Budou je využívat lidí, kteří jsou s nimi spokojení :-)
      Mějte krásný den.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.