Vepřové ragú pomalu dušené s červeným vínem

DSC_2181

Skvěle ochucené kousky měkkého masa, které se vám rozpadá pod vidličkou.

Milujeme ragú. Střídám do něj hovězí a vepřové maso, někdy udělám směs obojího a když mám zvěřinu, tak s chutí použiji třeba srnčí nebo kančí maso. A období zvěřiny nám právě začíná. Když se vám tedy podaří sehnat zvěřinu, máte bod navíc. Ale určitě si v klidu vystačíte i s vepřovým masem. Důležité je doplnit maso kvalitním červeným vínem a oblíbenými bylinkami. Nezní to jako ideální podzimní oběd?

Budu tedy vařit ragú. Rozmyslela jsem se v sobotu odpoledne, že na tohle přesně máme chuť v neděli na oběd. A tak jsme se vypravili do města, že koupíme maso. Bohužel ne u řezníka (dobře mi tak, měla jsem si vzpomenout ráno), ale v supermarketu. Zamířila jsem do Lidlu, svého nejoblíbenějšího, který byl bohužel zavřený kvůli rekonstrukci. A tak jsem se musela spokojit se svým neoblíbeným – s Albertem.

Koupila jsem kus vepřové plece. Zvědavě jsem začala okukovat i krabičky s „mletým masem“. Tedy – na první pohled to vypadalo jako mleté maso. Přišlo mi divné, že název produktu v krabičce byl „výrobek z mletého masa“. Po prostudování složení mi hned došlo proč. Kromě 94 % masa, obsahovala krabička také několik éček, jejichž smysl jako obyčejný smrtelník fakt nechápu. Jedno éčko pro maso pěkně růžové, druhé pro maso alespoň měsíc čerstvé a další proto, aby maso chutnalo jako maso? Myslela jsem, že tohle už si české obchody trochu rozmyslely. Takže kdo kupuje mleté „maso“, pozor na to, co v krabičce s namletým obsahem najdete.

Kdo má doma těžký litinový hrnec, tak v případě ragú vyhrál. Je totiž ten úplně nejlepší. V případě, že nechcete ragú vařit na plotně, můžete ho v litinovém hrnci dát do trouby a pomalu dusit tam. Ideálně asi při 160 °C, dokud není maso úplně měkké. Na nákup litinového hrnce dobré kvality a za dostupnou cenu doporučuji obchod Ikea.

Suroviny

  • 1 kg vepřové plece
  • 3 velké cibule
  • 150 g anglické slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • kousek sádla
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 150 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 300 ml kvalitního červeného vína
  • 300 ml masového vývaru
  • 400 g krájených nebo drcených rajčat
  • 100 g parmazánu

DSC_2176

Postup

Maso si nakrájejte na menší kostky. Ideálně co nejvíce stejnoměrné. Nakrájené maso dejte do mísy, osolte, opepřete a pořádně promíchejte. Rozpalte si litinový hrnec, úplně co nejvíce to jde. Hoďte do něj kousek sádla a maso při prudké teplotě opečte ze všech stran. Proč prudkou teplotu? Aby se maso skutečně opékalo a nepustilo šťávu. Potom by se totiž dusilo.

Na pánvičce vedle si opečte společně na kostičky nakrájenou slaninu a hrubší kostky cibule. Ke konci oplékání přidejte rozmáčknutý a nasekaný česnek. Opékejte tak dlouho, až bude slanina lehce křupavá a cibule mírně dohněda.

Do litinového hrnce přidejte k masu obsah pánve, nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel. Promíchejte, plotnu zapněte naplno a obsah hrnce zalijte vínem. Míchejte a prudkým varem nechejte bublat pár minut. Jak poznáte, kdy ztlumit teplotu? Podle toho, že z hrnce přestane vycházet lehce nakyslý odér vína a změní se v příjemnou vůni. Můžete také ochutnat. Tekutina v hrnci by měla mít příjemnou chuť, ne nakyslou.

Zároveň se vám poměrně dost vína z hrnce vyvaří, takže vám bude chybět tekutina, ve které se bude maso dlouze dusit. Přidejte tedy vývar. Já používám jakýkoliv vývar, který mám v lednici, většinou hovězí.

Teď je čas ztlumit teplotu, aby směs v hrnci nevařila, ale velice pomalu se dusila. Občas promíchejte a nechejte několik hodin dusit. Doba záleží nejen na teplotě, ale i kvalitě masa a velikosti kostek, na které jste maso nakrájeli. Asi po hodině přidávám do hrnce rajčata, která se nakonec úplně rozvaří, částečně ragú zahustí a dodají mu zajímavou chuť.

Před dokončením ještě přidám čerstvé bylinky – nejčastěji tymián, šalvěj nebo petržel. S bylinkami ještě povařte alespoň pět minut.

Podávejte s oblíbenou přílohou. My jsme použili noky, které připravujeme jednoduše tak, že je opečeme na pánvi.

Na závěr posypejte strouhaným parmazánem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.