Lakronky

K této inovované verzi klasických francouzských macarons mě inspiroval kolega Laďa , který si neustále plete laskonky a makronky.

lakronky

A když jsem jednoho krásného dne donesla nějakou várku macarons na ochutnání do práce uniklo mu slovo „lakronka“

A tak se tedy zrodily v mojí kuchyni :-)

Potřebujeme

skořápky – lakronky

  • 130 g bílků (asi ze 4 vajec)
  • 70 g cukru krupice
  • 150 g cukru moučka
  • 180 g lískových ořechů

krém

  • 100 g hořké čokolády
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 80 g změklého másla

Postup

Nejprve připravíme ořechovou mouku. Lískové ořechy dáme na plech a na malou chvilku (asi 5 miniut) dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Poté necháme chvilku zchládnout a oloupeme z nich slupku.

Nasypeme do kuchňského robotu, případně najemno umeleme.

Smícháme s moučkovým cukrem.

Bílky (nejlepší je použít ty , které jsou aspoň 24 hodin oddělené od žloutků) s cukrem krupice vyšleháme hodně do tuha. Můžeme přidat potravinářské barvivo. Jen pozor – nevím proč , zřejmě barvou těch ořechů se chová malinko jinak než obvykle. já například použila filalovou (violet od Winston) a makronky jsou ve výsledku šedo-fialové.

Ušlehané bílky smícháme s cukrem a ořechovou moukou. Promícháváme tak dlouho dokud těsto z vařečky nestéká.

Na plech s pěčícím papírem, nebo folií děláme malá asi 3cm kolečka. Plechem nekolikrát bouchneme o linku, aby z makronek unikly všechny bublinky a nepopraskaly nám.

Teď jim dopřejeme aspoň 30 minut odpočinek. Zralé jít do trouby jsou tehdy, když povrch zaschne (nelepí se na něj prst)

Pečeme na 150°C asi 12-15 minut.

Po vychladnutí sloupneme z papíru a mažeme náplní.

Náplň: Smetanu přivedeme k varu a přelejeme jí čokoládu nalámanou na kousky. Rozmícháme a necháme vychládnout.

Poté rozšleháme s máslem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.